Piyasalar seçim öncesi beklemeye geçti

24 Haziran'da gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde piyasalar beklemede. Borsa dar bantta hareketli, dolarda görünüm güçlü...

Piyasalar seçim öncesi beklemeye geçti

Ticaret savaşı tartışmalarıyla birlikte global risk iştahında ciddi bir düşüş yaşanırken, küresel piyasalarda satış baskısı devam ediyor. Yurtiçi piyasalar ise seçim arifesinde oldukça sakin bir seyir izliyor. Buna karşın CDS’ler yüksek seyrini devam ettirerek TL varlıklara ilişkin risk algısının güçlü olduğuna işaret etmeye devam ediyor.

TCMB'nin hamleleriyle 4.40 seviyelerine kadar geri çekildikten sonra yeninden yükselişe geçen dolar kuru, 4.75 civarında dengelenme arayışını bugün de sürdürüyor.

Dolar endeksindeki güçlü görünüm ise devam ediyor. 95 sınırını geçen dolar endeksi, bugün öğle saatlerinde 95,2 seviyesindeydi. Dolar endeksinde görülen güçlenmeyle beraber euro/dolar paritesi Temmuz 2017'den beri en düşük seviyesi olan 1,1508'i gördü. Ons altın fiyatları da 1.270 doların altına kadar gevşedi.

Güne yatay başlayan Borsa İstanbul'da ise BİST 100 endeksi, dar bir bantta hareket ediyor. 94.000 - 95.000 aralığında kalan ve sürekli müzayede işlemlerine verilen araya yüzde 0,13 yükselişle 94.671 puandan giren BİST 100 endeksi, ikinci seansa da sakin bir seyirde başladı ve bu aralıkta seyrini sürdürüyor.

Endeksin geçtiğimiz haftalarda negatif ayrıştığını ve hisse değerlerinin oldukça cazip seviyelere gerilediğini ifade eden analistler, bu durumun küresel piyasalardaki negatif seyre karşın BİST'i dirençli tuttuğunu düşünüyor.

PETROL FİYATLARI

Diğer taraftan, petroldeki düşüş bugün BİST’in sınırlı pozitif ayrışmasında destekleyici unsurlardan biri oldu. Petrol fiyatlarındaki düşüşün OPEC toplantısı sonrası devam etmesi durumunda seçim sonrası siyasi belirsizliğin de bitmesi durumunda son 3-4 aydır güçlü negatif ayrışan BIST’te kısa vadeli güçlü pozitif ayrışma görebiliriz.

Seçim öncesi endekste açık kısa pozisyonların kapanmasının da etkisiyle tepki yükselişinin devam edebileceği öngörülüyor.

Ancak global ve özelliklede gelişmekte olan ülkelere yönelik risk alma iştahı son dönemlerin en düşük düzeyinde olduğu için BİST’te tepki yükselişleri oluşsa da sınırlı kalabileceği ve düşüş trendinin orta vadede devam edebileceği uyarısı da yapılıyor.

TAHVİL FAİZLERİ DÜNKÜ SEVİYELERDE

Seçim öncesi artan harcamalar ve yüklü itfa döneminin yarattığı baskıyla sert yükselişlerin yaşandığı tahvil/bono piyasasında da seçim sonuçlarına odaklanma başlamış durumda.

Bankacılar tahvil getirilerinde normalde yatırımcıların uzun vadeli alımlara yöneltmesi beklenen bu denli sert yükselişin ardından bile henüz kuvvetli bir iyimserlikten söz edilemediğine dikkat çekiyorlar. Bankacılar bu etkinin seçim sonuçlarına kadar devam etmesini bekliyorlar.

Bu hafta yeniden ihracı gerçekleştirilen tahvillerden 10 yıllık göstergede bileşik getiri son iki ayda 440 baz puan yükseldi. Yüklü ihalelerin Haziran ayı için tamamlanmasıyla birlikte 10 yıllık getiri önceki gün 20 baz puan civarında geriledi dün ise yatay seyir izlendi.

Gösterge 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapanmıştı. Dün bu tahvilde spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.92 valörde son işlem yüzde 16.83 oldu. Bugün de bu seviyelerde yer alıyor.

Gösterge iki yıllık tahvilde ise önceki gün spot kapanışında bileşik faiz yüzde 19.55 valörde son işlem yüzde 19.32 oldu. Dün spot kapanış yüzde 19.48 valörde son işlem yüzde 19.43 oldu. Bugün öğle saatlerinde yüzde 19.46 seviyesindeydi. (EKONOMİ SERVİSİ)

dolar borsa petrol borsa istanbul tahvil piyasalar