Piyasalarda 'askeri harekat' dalgası: 5.87'yi geçti

Piyasalarda 'askeri harekat' dalgası: 5.87'yi geçti
Trump'ın açıklamalarıyla dün 5.78 - 5.84 bandında dalgalanan dolar, Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla 5.87'ye yükseldi, borsada kayıp yüzde 2'den fazla...

ARTI GERÇEK - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yığınak yaptığı Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn'da (Serekaniye) Türkiye jetleri beş noktayı vurmasıyla Fırat'ın doğusunda harekat başlamış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Twitter paylaştığı mesajda TSK'nın, Suriye'nin kuzeyinde Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla dün 5.78 - 5.84 bandında dalgalanan dolar/TL bugün Suriye'de Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla 5.8492'yi test etti. Daha sonra 5.87 seviyesini geçti.

Dün ABD Başkanı Trump'ın tehditleriyle 5.8467'ye kadar yükselen dolar/TL, Trump'ın daha sonra verdiği ılımlı mesajlarla akşam saatlerinde düşüşe geçerek 5.78'e kadar çekilmişti. Ancak kur burada kalıcı olamadı.

Bu sabah dolar/TL en düşük 5.8165, en yüksek 5.8440'ı gördü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını açıkladı. Kur bu gelişmenin ardından 5.87'yi geçerek gün içi zirvesini test etti.

Borsada satışlar harekat haberinin ardından artışa geçti, kayıp yüzde 2 seviyesini geçti.

Euro/TL ise 6,44 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Başkanı Trump, önceki gün Türkiye'ye yönelik tehditlerde bulunarak Suriye'ye yapılacak operasyona ilişkin, "Türkiye, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini mahvederim, bunu daha önce yaptım" açıklamasını yapmıştı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin bozulacağı beklentisiyle TL, pazartesi günü yüzde 2.3 ile ağustos ayından bu yana en büyük düşüşü kaydetti. 

Trump, dün akşam saatlerinde ise 'Türkiye ticaret ortağımız ve NATO'da müttefiğimiz" şeklinde ılımlı mesajlar verdi, bu açıklama kurun gerilemesinde etkili oldu.

Ünlü Menkul Değerler paylaştığı bir notta, "5,65-5,75 bandının kırılmış olması kurda kısa vadeli görünümü bozarken 5,80’in üzerindeki rakamların riskleri bir üst seviyeye taşıdığını söylemek mümkün..Dün Trump’ın söylemlerinin ardında kurda yönün sık sık değişmesinin de işaret ettiği gibi gerek ABD, gerekse Türkiye’den gelecek açıklamalar kısa vadede yönü tayin etmeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Ziraat Yatırım da, 5,85 - 5,86 bölgesi aşılmadıkça TL'de dengelenme çabasının devam edebileceğini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar