Prof. Dr. Veysel Ulusoy: Açıklanan rezervin hiçbir ekonomik değeri yok
Ulusoy, müjde olarak nitelendirilen ve ekonomide eksen değişimine neden olacağı öne sürülen Karadeniz’deki doğalgaz rezervinin ekonomik bir değeri olmadığını belirtti.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘müjde’ olarak açıkladığı doğalgaz rezervini Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yorumladı.
Ulusoy, "Açıklanan rezervin hiçbir ekonomik değeri yok. Hatta milyon metreküp doğalgaz çıkartılsa bile bir değeri olmayacaktır. 320 milyar metreküp doğalgazın değeri hesaplara göre ülkenin tek yıllık büyümesi kadar" diye konuştu.
Erdoğan, üç gün öncesinden duyurduğu müjdeli haberini cuma günü canlı yayında açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasından önce Reuters’a konuşan bir yetkili, ‘800 milyar küp’ doğalgaz rezervinin Karadeniz açığında bulunduğunu söyledi. Cuma günü yapılan açıklamada ise kaynağın sadece 320 milyar küp olduğu ve sadece 7 ila 10 yıl arasında kullanılabileceği bildirildi.
Bu haber piyasalarda dalgalanma yaratırken, seçimlerin gündem olmadığı bir dönemde, ‘kaynak bulduk’ haberleri yeniden erken seçim tartışmalarını gündeme getirdi.
Birgün gazetesinde yer alan habere göre Ulusoy, "İstihdamın sağlanmadığı ve ekonominin her geçen gün daha fazla kötüleştiği bir ülkede sürprizlere ve müjdelere ihtiyaç vardır" dedi.
SİYASETİN DOĞALGAZ HASTALIĞI VAR
"Her seçim öncesinde yeni bir enerji rezervi bulunduğunu öğreniyoruz" diyen Ulusoy, "Temel olarak siyasetin her zaman doğalgaz hastalığı vardır. Bu bazen Batman’da petrol bulunduğu haberleri olabilir, bazen de yeni bir gaz kaynağının bulunması olabilir. Bu sefer ülkede seçim gündemi olmadan doğalgaz haberi verildi. Bu ‘müjdeli’ haber bize yeni gelecek seçime giden yolun habercisidir. İstihdamın sağlanmadığı ülkemizde her zaman böyle sürprizlere ve müjdelere ihtiyaç duyulur. Fakat haberin önceden açıklanmayıp, sadece duyuru yapılması sermaye piyasasına aykırı bir davranıştır. Bu durum dövizde dalgalanmalar yarattı ve spekülasyona oldukça açık bir durumdu. Halkın gözünde de bu durum, çarşamba ile cuma günleri arasında, dövizlerde yaşanan dalgalanma ile kanıtlandı" ifadelerini kullandı.
ÇIKARILMASI OLDUKÇA MAALİYETLİ
Doğalgazın yüzde 98’ini İran, Rusya, Azerbaycan’dan alan Türkiye, yeni bulunan bu kaynağın ne kadar kullanılabileceğini tartışırken, hükümet cephesi dışa bağımlılığın azalacağını ve Berat Albayrak’ın deyimiyle ‘eksen kayması’ yaşayacağını iddia ediyor.
Açıklanan rezervin abartıldığı kadar bir ekonomik değeri olmadığını söyleyen Ulusoy, "Açıklanan rezervin hiçbir ekonomik değeri yok. Hatta milyon metreküp doğalgaz çıkartılsa bile bir değeri olmayacaktır. Türkiye, 1923 yılından günümüze kadar her yıl ortalama yüzde 4-5 oranında büyüdü. Bu değer olarak bu her yıl 35- 40 milyar ek dolar demektir. Fakat iki yıldır bir büyüme gerçekleştirmiyoruz ve 320 metreküp doğalgazın değeri hesaplara göre tek yıl büyümesi kadar. Türkiye bu yıl turizmden kaybı sadece 25-30 milyar dolar civarındadır ve uzun yıllara yayılacak 35-40 milyar dolarlık brüt rezervi, aradığı kan değildir. Doğalgazın çıkartılması, ulaştırması gibi faaliyetlerin uzun yıllar süreceği göz önüne alınırsa bu oldukça maliyetlidir" diye konuştu.