Rus rublesinin değeri son beş yılın zirvesinde

Savaş ve yaptırımlar nedeniyle çökeceği iddia edilen ruble, gelişen ülke para birimleri arasında bu yıl 'en iyi performans gösteren para birimi' oldu.

Rus rublesinin değeri son beş yılın zirvesinde

Rusya’nın para birimi ruble, dün dolar ve euro karşısında son 5 yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.

Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat tarihinden bir gün önce 81 seviyesinde olan ABD doları/Rus rublesi kuru, martın ilk haftasında 177’yi gördükten sonra gerilemeye başladı ve dün 59’a kadar geriledi.

Benzer şekilde, Euro/ruble kuru da martın ilk haftasında 168’i gördükten sonra gerilemeye başladı ve dün o da 59’u gördü.

Rus rublesi, ABD doları karşısında yüzde 17, Euro karşısında ise yüzde 23’ü aşan değerlenmesiyle gelişen ülke para birimleri arasında bu yıl "en iyi performans gösteren para birimi" oldu.

'DOĞAL GAZ ÖDEMELERİ ETKİLİ OLDU'

Rublenin son günlerdeki hızlı değer kazancında, Rusya’dan doğalgaz tedarik eden şirketlerin birçoğunun, Kremlin’in talepleri karşısında geri adım atıp doğalgaz ödemelerini ruble cinsi olarak yapmayı kabul etmeleri etkili oldu.

Bloomberg’e konuşan Freedom Finance LLC'nin Rusya hisse senedi piyasası operasyonları masası şefi George Vaschenko, "Daha fazla gaz tedarikçisi özel hesaplar açtıkta, dolar ve euro üzerindeki baskı artacak" dedi.

Sberbank CIB döviz stratejisti Yuri Popov, dolar/ruble kurunun temmuz ayı başında 50 seviyesine gerileyebileceği öngörüsünde bulundu.

Öte yandan, Moskova Borsası'nda dün ruble karşılığı euro işlemleri, bir önceki güne göre ikiye katlandı.

RUSYA EKONOMİSİ VE PARA BİRİMİ ÇÖKERTİLMEK İSTENMİŞTİ

Savaşla birlikte ABD’nin başını çektiği Batı ülkeleri, Rusya’ya karşı eşi benzeri görülmemiş yaptırımları yürürlüğe koydu ve Rusya Merkez Bankası’nın 300 milyar doları aşan miktarda rezervi donduruldu.

Bu adımların Rusya ekonomisini ve para birimini çökertmesi hedefleniyordu ancak ABD, Kanada ve İngiltere dışındaki ülkeler Rusya’dan enerji alımlarına son veremedi. Avrupa Birliği ülkeleri kısa dönemde alternatifini bulamayacakları için Rusya’dan gaz ve petrol almaya devam etti.

Enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki artış, Rusya’nın ihracat gelirlerini artırdı ancak ithalat hızla azaldı. Bu da ülkenin cari fazlasını hızla yükseltti.

Rusya’da şirketlerin ve vatandaşların dövize ulaşımına da katı kısıtlamalar getiren sermaye kontrolleri de yürürlüğe konunca, Rus rublesinde değerlenmenin önü açıldı.

rusya dolar euro ruble doğal gaz