'Rusya, 1 Mart'tan itibaren 6 ay süreyle benzin ihracatını yasakladı': Türkiye etkilenecek

'Rusya, 1 Mart'tan itibaren 6 ay süreyle benzin ihracatını yasakladı': Türkiye etkilenecek
Moskova, devlet başkanlığı seçimleri öncesi içerde akaryakıt sıkıntısı yaşanmaması ve fiyatların yükselmemesi için 1 Mart’tan itibaren 6 ay benzin ihracatını yasaklama kararı aldı. Türkiye, Rus petrolü ithalatını artırıp enerji faturalarını dizginlemişti.

Artı Gerçek - Dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı Rusya, içerde tüketicilerle çiftçilerin artan talepleri karşısında fiyatları sabit tutmak ve rafinerilerinin bakımına olanak sağlamak amacıyla 1 Mart'tan itibaren benzin ihracatına 6 ay süreyle yasak getirdi.

Rusya'nın RBC kanalının yasak kararıyla ilgili haberini, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya enerji sektöründeki temsilcisi olan Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'ın sözcüsü tarafından doğrulandı.

NOVAK ÖNERDİ, MİŞUSTİN ONAYLADI

Habere göre 21 Şubat tarihli mektubunda yasak önerisini dile getiren Novak, "Petrol ürünlerine olan aşırı talebi dengelemek için iç piyasada fiyatları istikrara kavuşturacak önlemlerin alınması gerekiyor" dedi. Ardından Başbakan Mihail Mişustin, yasak önerisini onayladı.

Reuters'e konuşan bir kaynak da kararın verildiğini, ancak kararnamenin henüz yayımlanmadığını söyledi.

EYLÜL-KASIM ARASINDA DA YASAKLANMIŞTI

Rusya, içerde akaryakıt kıtlığı ve fiyatlarının yüksekliğiyle mücadele etmek amacıyla eylül-kasım ayları arasında da benzin ihracatını yasaklamıştı.

Akaryakıt ihracatı yasakları Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri, Moğolistan, Özbekistan, Abhazya ve Güney Osetya'ya uygulanmıyor.

UKRAYNA SALDIRILARININ HEDEFİ OLAN RAFİNERİLERİN ONARILMASI GEREKİYOR

Aynı zamanda dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olan Rusya'da 15-17 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesi, yerli benzin fiyatları sürücüler ve çiftçiler açısından hassas bir konu.

Rusya'nın 3. yılına giren Ukrayna Savaşı'nda iki taraf tedarik hatlarıyla lojistiği aksatmak ve karşı tarafın moralini bozmak amacıyla birbirlerinin enerji altyapısını hedef alırken, son aylarda bazı Rus rafinerileri Ukrayna'nın İHA saldırılarına maruz kaldı. Rusya, enerji altyapısına yönelik saldırılar nedeniyle rafinerilerde hesapta olmayan onarımları telafi amacıyla geçen ay Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi olmayan ülkelere benzin ihracatını azalttı.

ENERJİ İHRACATI, EN ÖNEMLİ DÖVİZ GELİRİ KAYNAĞI

Petrol, petrol ürünleri ve doğalgaz, Rusya'nın açık ara en önemli ihracat kalemleri olup, 1.9 trilyon dolarlık ekonomisi için en önemli döviz geliri kaynağını oluşturuyor ve küresel enerji politikalarının en üst tablosunda yer almasını sağlıyor.

OPEC+ KAPSAMINDA ÜRETİM KISILMIŞ DURUMDA

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile önemli müttefiklerini içeren daha geniş OPEC+ grubunun parçası olan Rusya, fiyatları yüksek tutmak için dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ile birlikte çalışıyor.

Rusya, OPEC+'nın pertol fiyatını yüksek tutma çabalarının parçası olarak halihazırda gönüllü olarak petrol ve akaryakıt ihracatını ilk çeyrekte günde 500 bin varil azaltmış durumda.

AFRİKA, BAE VE TÜRKİYE İTHAL EDİYOR

Rusya, 2023 yılında 43.9 milyon ton benzin üretip bunun yaklaşık 5.76 milyon tonunu, yani üretiminin yaklaşık yüzde 13'ünü ihraç etti.

Rus benzininin en büyük ithalatçılarının çoğunlukla Nijerya, Libya, Tunus dahil Afrika ülkeleri ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olduğunu aktaran Reuters'in haberine bakılırsa, yasak kararı en çok Türkiye'yi etkileyecek.

LUKOİL, TÜRK STAR RAFİNERİSİNİ KULLANIYOR

Reuters'in LSEG verilerine ve şirketlerin tahminlerine dayandırdığı hesaplamaya göre Türkiye ve Türk şirketleri, indirimli Rus petrolü ve rafine ürün ithalatını artırarak, 2023 enerji faturalarında yaklaşık 2 milyar dolar tasarruf sağladı. Batı'nın Rusya yaptırımlarını tanımayan Ankara, komşusundan daha fazla alım yapmak için girişimlerini de artırdı. Ticaret Bakanlığı kaynakları, özel Rus petrol şirketi Lukoil'le Azeri şirketi SOCAR ile Socar'ın Türk STAR rafinerisinde günde 200 bin varile kadar petrol işlemesine dair anlaşma imzalanmasının ardından, Türkiye'ye tedarikin gelecek aylarda daha da artmasının beklendiğini söylüyordu.

TÜRKİYE'NİN İTHALATI KATLANARAK ARTTI

LSEG verilerine göre Rusya'nın Türkiye'ye ham petrol sevkiyatı, Kasım 2023'te tüm zamanların en yüksek seviyesi olan günlük 400 bin varile yükselip Rusya'nın toplam deniz yoluyla petrol ihracatının yaklaşık yüzde 14'ünü oluşturdu. İlaveten Rusya'nın Türkiye'ye dizel, kalorifer yakıtı, jet ve deniz yakıtı ihracatı, Ocak-Kasım 2023 döneminde yüzde 200 artarak günde yaklaşık 0.29 milyon varile ulaştı.

Aynı zamanda Rusya, Ocak-Kasım 2023 döneminde Türkiye'ye 8.6 milyon tonu ultra düşük kükürtlü dizel olmak üzere 13 milyon ton distilat tedarik ederek 2022 rakamlarını da üçe katladı.

Hesaplamalara göre Türkiye bu yıl Akdeniz'deki benzer kalitelerin fiyatlarına kıyasla Rusya'dan dizel alımına varil başına 3.3-20 dolar daha az ödüyor, ham petrolde de varil başına 5-20 dolar arasında indirimli alım yapıyor. (Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar