Sabancı Holding ile Skoda ortak oldu, Temsa’yı geri alıyor
Sabancı Holding, geçen yıl mayısta True Value Capital Partners'a sattığı Temsa'yı, Skoda Transportation’ın ana ortağı PPF ile yarı yarıya ortak olarak geri alıyor.
Türkiye'nin önde gelen otobüs üreticilerinden Temsa'yı geçen yıl mayısta Ünver ailesinin İsviçre merkezli True Value Capital Partners şirketine satan Sabancı Holding, şirketi yabancı bir ortakla yeniden alıyor.
Sabancı Holding'ten yapılan açıklamada, Çekya merkezli Skoda Transportation'ın ana ortağı PPF ile niyet mektubu imzalandığı belirtildi. Açıklamada, "Yüzde 50-50 ortaklık yapısı ile, Temsa Ulaşım Araçları'nın tamamının satın alınmasını değerlendirmek üzere bir niyet mektubu imzalanmıştır" denildi.
Holdingin açıklamasında, detaylı incelemenin tamamlanması, ortaklık görüşmelerinin olumlu neticelenmesi ve gerekli izinlerin alınmasına bağlı olarak, satın alma işlemi gerçekleştirileceği belirtildi.
Temsa'da yeniden üretime başlanmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, "Skoda Transportation'ın Türkiye'ye olan güveni ve Sabancı Topluluğu'nun ülkesine olan sorumluluğu neticesinde, Temsa Ulaşım Araçları'nın yeniden üretime başlaması ve yeni bir büyüme ivmesi yakalaması hedeflenmektedir" denildi.
TEMSA GEÇEN YIL ÜRETİME ARA VERMİŞTİ
Temsa, Sabancı Holding tarafından True Value Capital Partners'a satıldıktan kısa bir süre sonra üretimini durdurmuş ve konkordato ilan ederek geçici mühlet almıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, "Kısa süre sonra Temsa'dan güzel haber alacaksınız" demişti.
Sabancı Holding Temsa'da sahip olduğu hissenin tamamını geçen yıl mayısta 182.7 milyon liraya İsviçre merkezli True Value Capital Partners'a satmıştı. Satış anlaşmasına göre, 825 milyon TL şirket değeri üzerinden, borç ve nakit düzeltmeleri yapıldıktan sonra 375 milyon TL hisse değeri karşılığında devir gerçekleştirilmişti.
Satın alan True Value Capital Partners'ın başında Evren Rıfkı Ünver ve Rukiye Devres Ünver bulunuyordu. Temsa'nın satışının hemen ardından Ünver ailesi borçlarının yapılandırması için bankalara koşarken, şirketin satıştan birkaç ay önce borçlandırıldığı, nakit paranın firmanın kasasına konulduğu, fonun da bu parayla şirketi aldığı iddia edilmişti.
Sabancı'nın Temsa'yı geri alması için yoğun bir kamuoyu baskısı oluşmuştu.