Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pistinde ikinci çatlak
Yedi yıldır tamamlanamayan Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pist inşaatının altındaki tünellerde ikinci çatlak meydana geldi. Pist inşaatını Cengiz, Kalyon ve Makyol firmaları yapıyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pist inşaatında ikinci büyük çatlak oluştu. Yedi yıldır bitirilemeyen inşaat yine durdu. Çatlak, doğu ucunda, pistin altından çevre yolu geçişini sağlayan iki tünelde meydana geldi.
Airporthaber'de yer alan habere göre, çatlağın 2018 yılında tünellerin üzeri toprakla örtülürken oluşan ilk çatlakla çok benzer şekilde meydana geldiği belirtildi. Kasım ayında açılması beklenen pistin yeni çatlak nedeniyle en az birkaç ay daha ertelenebileceği tahmin ediliyor. İşin sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı.
airporthaber.com'da Murat Herdem tarafından kaleme alınan haber şöyle:
"İstanbul Havalimanı'nın sıfırdan başlayarak iki pist ve bir terminal ile birlikte 42 ayda tamamlanmış olmasına rağmen Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki ikinci pistin 61 aylık inşaat süresine rağmen bitirilememiş olmasını; betonla, asfaltla, toprakla açıklamak artık çok mümkün görünmüyor. Kusura bakmayın ama, öyle olaylara tanık oluyoruz ki, 21 Haziran 2017 tarihinde bitirilerek teslim edilmesi gereken pistin 61 aylık inşaat süresine rağmen bir türlü bitirilememesini salt "inşaata bağlamanın saflık olduğunu düşünenlerdenim artık... Ve böyle düşünmem için yeterince haklı sebeplerim var. Onları da aşağıda yazacağım...
24 Aralık 2018 tarihinde yazdığım şu yazıda "Sabiha Gökçen'deki İkinci Pistte Büyük Çatlak" Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki pistin kronolojik geçmişine kısaca değinmiştim ve o yazıda piste inşa edilen tünelin yapımı sırasında bir çatlak meydana geldiğini buradan ilk kez duyurmuştum.
Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki pistin ne zaman ihale edildiği, ihaleyi hangi firmanın aldığını ve hangi tarihlerde işin başladığını o yazıda bulabilirsiniz.
Pist konusunda o gün ne kadar belirsizlik varsa, bugün de aynı oranda belirsizlik var. Geçen bir buçuk yıllık süre zarfında pist inşaatında nihayete ulaşılamadı. Fakat çok önemli bir takım olaylar ve gelişmeler yaşandı. Mesela ikinci pist bitirelemediği için mevcut pistte iki defa üst üste kaza yaşandı. Benim çok önceden sorduğum, " İkinci pist neden bitirilemiyor?" sorusunu kaza olduktan sonra herkes sormaya başladı. Tabiki birçok şey gibi, bir süre sonra ikinci pist konusu da unutuldu gitti... Bu arada, Sabiha Gökçen Havalimanı pistinden çok sonra inşaatına başlanan İstanbul Havalimanı'ndaki üçüncü pistinin, hızlıca bitirilerek şaşalı bir şekilde hizmete girdiğini de anımsayalım...
SABİHA GÖKÇEN'İN KADERİ İKİ ŞİRKETİN ELİNDE
Geçen süreçte Sabiha Gökçen Havalimanı pisti konusunda bir başka önemli detay da gün yüzüne çıktı. İstanbul Havalimanı işletmeci ortaklarından Cengiz İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın, Sabiha Gökçen Havalimanı pist işini alan Makyol İnşaat ile birlikte alt yüklenici Aka İnşaat şirketine ortak oldukları belgelendi.
Yani Sabiha Gökçen Havalimanı'nın kaderi biraz da rakibi olarak görebileceğimiz İstanbul Havalimanı'nın iki işletmecisinin elinde imiş...
Üçüncü pist ile birlikte saatte 120 uçak kapasitesine ulaşan İstanbul Havalimanı'nın en büyük rakibi olan ve ikinci pist ile birlikte saatte 80 uçağın iniş kalkışına uygun hale gelecek Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yükselen potansiyeli kimi en çok rahatsız edecekse, şu anda bütün ipler onun elinde diyebiliriz... Yani İGA kendi elleriyle kendi rakibini büyütmek ve büyütmemek konusunda karar verici pozisyonda! Böyle gayet saçma bir durum var ortada...
2018 yılında yazdığım yazıda pist inşaatı projesi içerisinde yer alan tünelin toprakla üzerinin örtülmesi sırasında yanlış metod uygulanmasından dolayı çatlak oluştuğuna değinmiştim... Sadece bu çatlak sebebiyle, zaten ağır aksak ilerleyen pist inşaatı birkaç ay daha rötara uğramıştı.
Bu elbetteki inşaat çalışmaları sırasında yaşanan bir talihsizlik olabilir. Ancak geçen hafta, maalesef tünelde bir çatlak daha yaşandı. Şansa bakın ki, yine tünelin üzerinin toprakla örtülmesi sırasında, yani neredeyse birebir şekilde yaşandı bu kaza!
Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG ve Pegasus Havayolları, tünelde yaşanan çatlak sebebiyle Tuzla-Havalimanı yönündeki yolun trafiğe kapatıldığını, "Bakım çalışmaları" şeklinde duyurdu. Belki gerçek sebebi söyleseler kızıla kıyamet kopar diye, bakım çalışmaları demeyi tercih ettiler. Ne yapsınlar?
Ancak gelin görün ki işin aslı, bakım çalışmaları değil, tünelde yaşanan ikinci çatlaktı...
Tabi bu sırada yol kapandığı için o gün birçok yolcunun uçağını kaçırdığını da belirtmeliyim...
Bu olayı, "tünel çatladıysa ne oldu?" diyerek basite indirmek çok doğru değil...
Çünkü tünel kazasından önce pistin kasım ayı içerisinde hizmete girmesi planlanıyordu. Şimdi yeni tarih biraz daha ertelenecek gibi... Eğer bir kez daha tünel çatlağı yaşanmazsa(!), en iyimser 2021 yılının başında pistin kullanıma açılması planlanıyor.
Belki şu an pandemi dolayısıyla havayolları da havalimanları da tam kapasite çalışamadığı için bu gecikme göze batmayacak. Ama eğer her şey yolunda gitseydi, pist inşaatı vaktinde bitirilemediği için bir kez daha başka kazalara davetiye çıkarılacaktı. Ve belki o zaman da bu işin sorumluları, "Pist yorgun" diyerek işin içinden sıyrılacaklardı...
İyi de, "kurdun eline kuzuyu emanet edersen", pistin ne suçu var?
Çatlak sadece tünelde mi, yoksa başka yerlerde mi şimdi?
SAW ikinci pistinde ikinci çatlak!"