Şahin'den mutasyon değerlendirmesi: BioNTech aşısının yeni türe karşı etkili olma ihtimali çok yüksek
BioNTech CEO'su Prof. Dr. Şahin, geliştirdikleri aşının İngiltere'de tespit edilen Coronavirus'ün mutasyona uğramış yeni türüne karşı etkili olma ihtimalinin 'çok yüksek olduğunu' söyledi.
ARTI GERÇEK - BioNTech CEO'su Uğur Şahin, geliştirdikleri aşının İngiltere'de tespit edilen Coronavirus'ün mutasyona uğramış yeni türüne karşı da etkili olma ihtimalinin "çok yüksek olduğunu" söyledi.
Şahin, bugün düzenlediği basın toplantısında, "Şu anda yeni bir varyant ortaya çıktı. Bu varyant İngiltere'de tespit edildi ve biraz farklı nitelikte. Bir değil, dokuz mutasyona uğramış bir tür ve şu anda bu varyanta karşı aşımızın koruma sağlayıp sağlamayacağını henüz bilmiyoruz. Ancak bilimsel olarak, bu aşının bağışıklık sisteminde yarattığı etkinin yeni virüs varyantında da geçerli olma ihtimali çok ama çok yüksek" dedi.
Şahin, aşı geliştirmede kullandıkları teknolojinin kendilerine mutasyonlara göre aşıyı revize etme olanağı sağladığını ve yeni türe karşı altı hafta içerisinde etkili bir aşının geliştirilebileceğini ifade etti.
Şahin dün Alman basınına yaptığı açıklamalarda, önümüzdeki günlerde mutasyonla ilgili çalışmalar yapacaklarını ancak konuyu "belli bir ağırbaşlılık" içerisinde ele aldıklarını belirtti. Şahin, "Geliştirdiğimiz aşıyı halihazırda yaklaşık 20 kadar mutasyona uğramış farklı virüs varyantına göre test etmiş durumdayız. Aşımızın bağışıklık sisteminde, tüm bu türleri etkisiz kılacak bir yanıt veriyor" dedi.
ŞAHİN: TÜRKİYE'YE NİSPETEN HIZLI TESLİMAT YAPILABİLİR
Şahin, yeni türle ilgili daha fazla çalışma ve deney yapılması gerektiğini vurgulayarak, iki hafta içerisinde daha kesin bir değerlendirme yapabileceklerini ancak aşının etkili olacağından emin olduklarını ifade etti.
Şahin, geliştirdikleri aşı konusunda önceliği şirketin çalışanlarına verdiklerini ve bu nedenle de henüz kendisinin olmadığını da sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Şahin basın toplantısında sorulan bir soru üzerine aşı konusunda Türkiye ile de görüşmelerin sürdüğünü ve kısa süre içerisinde sözleşme imlamanın mümkün olacağını belirtti.
Şahin, "Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir" dedi.
İngiltere, haftasonunda yaptığı açıklamada koronavirüsün mutasyona uğramış yeni bir türünü tespit ettiklerini ve bu türün yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olduğunu açıkladı.
Bu gelişme üzerine İngiltere'de Londra ve güneydoğu bölgesinde daha kısıtlayıcı önlemler yürürlüğe sokulurken, aralarında Türkiye'nin de olduğu 40'tan fazla ülke uçuşları geçici bir süreliğine askıya aldı.
BIONTECH AŞISININ ADI AÇIKLANDI: COMIRNATY
BioNTech, Pfizer ile birlikte geliştirdikleri aşının isminin Comirnaty olduğunu kamuoyuna duyurdu. Şirket 2020 yılı sonuna kadar 50 milyon doz, 2021 yılı sonuna kadar da 1 milyar 300 milyon doz aşının teminini hedeflediklerini açıkladı. Aşılar 1000 ila 5 bin doz aşı taşıyabilen soğuk hava kutuları içerisinde taşınacak. Şirketin bulunduğu Almanya'da aşı dağıtımı 25 dağıtım merkezi üzerinden 450 aşılama merkezine yapılacak.
BioNTech tıbbi araştırmalar yöneticisi ve şirketin kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci, basın toplantısında aşının hazırlanma sürecine ilişkin bilgiler paylaştı. Aşının "Işık Hızı" adlı 10 aylık bir proje sonucunda hazırlandığını belirten Türeci, aşının ilk faz denemelerinin 23 Nisan 2020 tarihinde başladığını söyledi.
Türeci, 27 Temmuz'da ikinci faz denemelerine geçilen aşının yaklaşık 44 bin denek üzerinde yapılan üçüncü faz denemelerinde de yüzde 95 oranında etkinlik gösterdiğini aktardı. Üçüncü faz denemelere katılan kişiler ABD, Almanya, Türkiye, Güney Afrika, Brezilya ve Arjantin'den seçilirken bunların yüzde 40'ından fazlasının 65-85 yaşları arasında olduğu belirtildi. Aşının baş ağrısı ve yorgunluk gibi yan etkileri olduğu, uygulanan kişilerin yüzde 2'sinde baş ağrısı ve yüzde 3,8'inde yorgunluk görüldüğü kaydedildi. Bunun dışında ise aşının genel olarak iyi tolere edildiği ifade edildi.
UĞUR ŞAHİN: ALTI HAFTADA YENİ BİR AŞI ÜRETEBİLİRİZ
BioNTech Kurucu Ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının virüsün ilk formu üzerinden değil genetik bilgi taşıyan RNA zincirleri üzerinden geliştirildiğini aktardı. Virüsün hücrelere girişini sağlayan Spike Proteini'ni oluşturan enformasyon, aşıdaki mRNA aracılığıyla vücuda taşınıyor. Vücuttaki savunma hücreleri de bu bilgi üzerinden virüse karşı bağışıklık kazanıyor. Şahin, virüsün mRNA teknolojisiyle geliştirilmesi nedeniyle bağışıklık sisteminin farklı mutasyonları da tanımasının mümkün olduğunu ifade etti.
Şahin, İngiltere'de görülen yeni mutasyonda virüs proteininin yüzde 99'unun değişmeden kaldığını, o nedenle aşının bu mutasyona karşı da koruma sağlayacağına inandığını söyledi. Şahin gerekmesi halinde teknik olarak altı haftada yeni bir aşının geliştirilmesinin de mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.
Türeci de, yeni bir aşı üretimi için mevcut aşının platformunu değiştirmeye gerek olmadığını söyledi.
Aşının mRNA, şeker, tuz, lipitler ve zerk edilebilmesi için sudan oluştuğunu belirtildi.
PFIZER/BIONTECH AŞISI: AVRUPA İLAÇ AJANSI VE AB KOMİSYONU ONAYLADI
Avrupa Birliği (AB) Komiyonu, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan Pfizer - BioNTech aşısının Avrupa genelinde dağıtımı için resmi yetkiyi aynı gün verdi.
Türkiye kökenli bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şhin'in başında bulunduğu Almanya merkezli BioNTech ile Pfizer tarafından geliştirilen ürün, Avrupa'da uygulanan ilk aşı olacak.
Pfizer'in, Belçika ve Almanya'da bulunan fabrikalarından ilk doz aşılar, kısa süre içinde Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanacak. AB üyesi ülkelerde aşılama çalışmaları 27 Aralık'tan itibaren başlayacak. Aşılar, 16 yaşın üzerindeki Avrupa vatandaşları için uygulanacak.
Amsterdam'daki Avrupa İlaç Ajansı'nın, pazartesi günü Pfizer BioNTech aşısının onaylamasının ardından, gözler AB Komisyonu'na çevrilmişti. Komisyonun 48 saat içinde, aşıların Avrupa genelinde dağıtımına onay vermesi bekleniyordu.
AVRUPA KOMİSYONU HIZLI HAREKET ETME KARARI ALDI
Ancak AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, EMA'nın olumlu görüşünün ardından hızla haraket etme kararı aldıklarını açıkladı.
Von der Leyen başkanlığındaki komisyon zaman geçirmeden, Pazartesi öğleden sonra Brüksel'de toplanarak Pfizer BioNTech aşısına Avrupa'da satış yetkisini onayladı.
Von der Leyen, bunu, "Bugün ilk Covid-19 aşısını Avrupalılar için kullanıma sunarak, AB başarı öyküsüne önemli bir bölüm ekliyoruz" sözleriyle duyurdu.
Von der Leyen, aşıların AB ülkelerine aynı koşullarda ve eş zamanlı olarak gönderileceğini vurguladı. Aşı dağıtımının en geç cumartesi günü başlaması bekleniyor.
İngiltere ve ABD'nin Pfizer BioNTech aşısına onay vermesinin ardından, Almanya, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan EMA'dan, Avrupa için onay sürecini hızlandırmasını istemişti.
Avrupa İlaç Ajansı İnsani İlaçlar Bilimsel Komitesi (CHMP), bu nedenle 29 Aralık'ta yapılması planlanan toplantıyı 1 hafta öne çekti. AB üyesi ülkelerinden birer temsilcinin yer aldığı aşı değerlendirme komitesi, elde edilen veriler ışığında Pfizer BioNTech aşısının, koronavirüse karşı kullanımının güvenli olduğuna karar verdi. Komite, Pfizer tarafından sunulan üretim süreci, hazırlık, dozaj, laboratuvar ve hayvan testlerinin sonuçları gibi binlerce sayfalık bilgiye dayanarak bu kararı aldı.
Pfizer BioNTech aşısı konsunda İngiltere ve ABD'de elde pratik değerlendirme sonuçları da, EMA'nın kararında etkili oldu.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta yaptığı açıklamada, Avrupa'da aşılama çalışmalarının 27, 28 ve 29 Aralık günlerinde başlayacağını belirtmişti.
Almanya, 10 bin sağlık personelinin 400 ayrı noktada aşılama için hazır olduğunu vurgulayarak, Avrupa İlaç Ajansı'nın bir an önce koronavirüs aşılarına onay vermesini istemişti.
Brüksel'deki Zaventem ve Amsterdam'daki Schipol havalimanları, aşı dağıtımı konusundaki merkez üsleri olacak.
EMA, Moderna tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına ilişkin nihai kararını da en geç 12 Ocak'ta açıklayacak.