'Sanayi üretiminde her yüzde 1 azalış 300 bin işsiz demek'
Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde daraldı, sanayi adeta eriyor. İktisatçılar ekonomi yönetimini eleştirirken, daralmanın işsizliği de tetikleyeceği görüşünde...

ARTI GERÇEK - Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimindeki daralma sürüyor. Mart ayında sanayi üretim endeksi takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 2.2, arındırılmamış yüzde 4.7 daraldı. Nisan ayında beklentilerin de üzerine çıkarak yıllık bazda yüzde 4 düştü. Beklenti, sanayi üretiminin yüzde 2.5 düşmesi yönündeydi.
Türkiye'de sanayi üretimi geçen yıl kur krizinin yaşandığı Ağustos 2018 tarihinden bu yana daralma eğiliminde.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mart ayında açıklanan sanayi üretimi verilerinin ardından sanayi üretiminde pozitif trendin devam ettiğini, kamu bankalarıyla birlikte açıklayacakları paketle sektördeki dengelenmeye büyük katkı sağlayacaklarını söylemişti.
Albayrak’ın mayıs ayı sonunda açıkladığı İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) adını taşıyan finansman paketiyle hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım sektörlerindeki şirketlere yıl sonuna kadar kamu bankaları tarafından 30 milyar liralık bir finansman sağlanacağı duyurulmuştu.
İVME paketi, ‘ithalat bağımlılığı yüksek’ sektörlere finansman katkısı yapılacağının belirtilmesi sebebiyle eleştirilmiş; konuyla ilgili haber yapan Reuters ve DW Türkçe’ye Bakanlık tepki göstermişti.
Sanayi üretimindeki gidişat Albayrak'ın söylemleriyle uyuşmazken, iktisatçılar giderek kötüleşen verilerden endişeli...
İktisatçı Mahfi Eğilmez, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "2019 yılının ilk çeyreğinde dipten dönüş sinyalleri veren Sanayi Üretim Endeksi ve Perakende Satış Hacmi Endeksi, ikinci çeyreğin ilk ayı olan nisan ayında yeniden düşüşe geçmiş (boynunu bükmüş) görünüyor" dedi.
2019 yılının ilk çeyreğinde dipten dönüş sinyalleri veren Sanayi Üretim Endeksi ve Perakende Satış Hacmi Endeksi, ikinci çeyreğin ilk ayı olan Nisan ayında yeniden düşüşe geçmiş (boynunu bükmüş) görünüyor. pic.twitter.com/tBwwjaKYCJ
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) June 18, 2019
SANAYİ ERİYOR
Bir başka iktisatçı Mustafa Sönmez ise, "Sanayi eriyor. Nisanda üretim geçen yılın nisan ayına göre yüzde 4 geriledi. Sanayi , bu yılın mart ayına göre de yüzde 1 azaldı" dedi.
Sanayi eriyor.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) June 18, 2019
Nisan’da üretim geçen yılın nisan ayına göre yüzde 4 geriledi. Sanayi , bu yılın mart ayına göre de yüzde 1 azaldı. pic.twitter.com/lWq8hbI9LI
ÜRETİM DÖRT ÇEYREK ÜST ÜSTE GERİLEMİŞ OLACAK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Sanayi üretimi bu yılın ikinci üç ayına da iyi başlamadı. Nisanda sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 düştü. Son üç çeyrektir sanayi üretimi zaten geriliyor. Böyle devam ederse, ki edecek görünüyor, üretim dört çeyrek üst üste gerilemiş olacak" değerlendirmesi yaptı.
Sanayi üretimi bu yılın ikinci üç ayına da iyi başlamadı.
— Faik Öztrak (@faikoztrak) June 18, 2019
Nisan'da sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre % 1,4 düştü.
Son üç çeyrektir sanayi üretimi zaten geriliyor.
Böyle devam ederse, ki edecek görünüyor, üretim dört çeyrek üst üste gerilemiş olacak. pic.twitter.com/oJMGEZQNhO
İŞSİZLİK ARTACAK
Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise, "Sanayi üretimi krizin izleri kapsamında şaşırtmadı. Azalış yüzde 4. Her bir yüzde azalış 300 bin işsiz demektir" ifadelerini kullandı.
Sanayi üretimi krizin izleri kapsamında şaşırtmadı. Azalış %4.
— Prof. Veysel Ulusoy (@ekonomikanaliz) June 18, 2019
Her bir yüzde azalış 300 bin işsiz demektir.
Grafik Kaynak: @verimetrik pic.twitter.com/fTpDONnkIp
NİSAN MARTTAN KÖTÜ
Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalmış. Mart ayına göre de yüzde 1 düşmüş. Demek ki dip henüz görülmemiş, nisan marttan kötü olmuş" dedi.
Sanayi Üretim Endeksi geçen yılın aynı dönemine göre %4 azalmış. Mart ayına göre de %1 düşmüş. Demek ki dip henüz görülmemiş, Nisan Marttan kötü olmuş.
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) June 18, 2019
Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan da, büyümedeki gerilemeye dikkat çekerek, "Açıklanan sanayi üretimi verisi tahminlerimiz doğrultusunda yılın birinci çeyreğinde gördüğümüz kısmî toparlanmanın -yine beklediğimiz gibi- kalıcı olmadığına ve ikinci çeyrekte büyüme üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğuna işaret ediyor" dedi.
Açıklanan sanayi üretimi verisi tahminlerimiz doğrultusunda yılın birinci çeyreğinde gördüğümüz kısmî toparlanmanın -yine beklediğimiz gibi- kalıcı olmadığına ve Q2’de büyüme üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğuna işaret ediyor.https://t.co/12f5D3AJRh
— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) June 18, 2019
Prof. Dr. Emre Alkin, "Sanayi üretim rakamları ocakta başladığı düşünülen "dipten dönüş"ün bir trende dönüşmediğini bize gösterdi" ifadelerine yer verdi.
Sanayi Üretim Rakamları Ocak’ta başladığı düşünülen "dipten dönüş"ün bir trende dönüşmediğini bize gösterdi .. #ekonomi #sanayi #buyume
— emre alkin (@emrealkin1969) June 18, 2019
İktisatçı Ümit Akçay ise "Son açıklanan veriler ile ekonomi yönetiminin içi boş propagandası bir kere daha çöktü" dedi.
Yarın akşam muhtemelen #KrizNotları'ında daha detaylı konuşuruz ama şimdiden belirteyim: Son açıklanan veriler ile ekonomi yönetiminin içi boş propagandası bir kere daha çöktü. Detayları yarın akşama.
— Umit Akcay (@umitak) June 18, 2019