'Sanayiciyi faiz konusunda boğmamak gerekiyor'
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gülle, 'Kur bizim için bir avantajdı. İhracatçıya zarar ettirmeyecek kur neresiyse bence doğrusu da bu' dedi.
!['Sanayiciyi faiz konusunda boğmamak gerekiyor'](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/60452.jpg)
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, kasım ihracatında da iyi rakamlar açıklanacağını belirterek, "Piyasa bozucu etkiden sonra bizlere tarihi fırsat doğdu. Arka arkaya Cumhuriyet tarihi rekorları kırdık. İnşallah yine güzel bir kasım rakamı açıklayacağız. Yıllık bazda 167 milyar dolar seviyelerindeyiz, bir sonraki ay 170 milyar dolarlık rakam gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programına katılan Gülle, Avrupa'ya ihracatta artışın rakamlara büyük katkı sağladığını kaydederek, ABD ile ihracatın iyi durumda olduğunu, Latin Amerika'ya ise sınırlı bir artış olduğunu belirtti. İran ve Irak pazarlarındaki olumsuzluğa vurgu yapan Gülle, "İran'da yaklaşık yüzde 30'a yakın düşüşümüz var, Irak'ta düzelme var ama yıllık bazda düşüş var" diye konuştu.
Gülle, "İngiltere'de Brexit sonrası ihracatta bir kaybımız olmaz. Gümrük Birliği çerçevesinde yapılacak ikili anlaşmalarla ticaret ilişkileri devam eder" yorumunu yaptı.
KUR BİZİM İÇİN AVANTAJDI
Gülle, "Kur bizim için bir avantajdı, bu avantajı kaybetmemeliyiz. İhracatçıya zarar ettirmeyecek kur neresiyse bence doğrusu da bu. Kısa zamanda toparlanması da önemli. Ekim ihracatında 16 milyar dolara yakın bir rakamla rekor kırdık, o ay yüzde 25 daha fazla ihracat yaptık" dedi
FAİZ KONUSUNDA SANAYİCİ BOĞULMAMALI
Gülle, "Göstergeler düzeliyor. Enflasyon, faiz, kur bazında bir düzelme görüyoruz. Ama bazı bankaların hala piyasayı zorladığını ve daha yüksek faiz verdiğini görüyoruz. Üreticiyi ve sanayiciyi faiz konusunda boğmamamız gerekiyor. Yüzde 30'ların üzerinde faizle piyasayı fonlamak iyi niyetli değil. Bu rakamlar aşağı doğru gitmeli" şeklinde konuştu.
Akaryakıta yapılan indirimin elektrik ve doğalgaza da yansıması gerektiğini belirten Gülle, "İhracatçıyı ve üreticiyi korumak lazım. Kur, maliyet ve enflasyon bazında dengeleri iyi kollamak lazım çünkü üretim ayağı hepimiz için önemli" ifadesini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)