Seçilmişler atanmışların milyarlarca borcunu devralmıştı
Diyarbakır, Mardin ve Van'da seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atanmasına tepkiler artarken, daha önceki kayyım dönemlerinden kalan milyarca borç var.
ARTI GERÇEK - Türkiye bugün güne üç kentin belediyelerine atanan kayyım haberleriyle başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alındı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi'ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Başkan Vekili olarak görevlendirildi.
31 Mart seçimlerinde Adnan Selçuk Mızraklı Diyarbakır'da yüzde 63, Ahmet Türk Mardin'de yüzde 56 ve Bedia Özgökçe Ertan ise Van'da yüzde 54 oy alarak belediye başkanı seçilmişlerdi.
Görevden almalara yönelik HDP ve CHP'den tepkiler yükselirken gözler tekrar kayyımların geçmiş dönemlerde gerçekleştirdiği icraatlara ve yaptıkları harcamalara çevrildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binasındaki makam odasını lüks bir şekilde dekore eden ve lüks banyo yaptırmasıyla gündeme gelen kayyım Cumali Atilla’nın geride 759 milyon 132 bin 565 TL borç bıraktığı ortaya çıktı. Bu borcun daha sonra 1 milyar lirayı aştığı ortaya çıkmıştı. Atilla ise, "Belediyemizi 1 kuruş borçlandırmadan Diyarbakırlı hemşerilerimize hizmet ettik" pankartları asmıştı.
Diyarbakır'ın seçilmiş Belediye Başkanı Ahmet Selçuk Mızraklı ise kayyım döneminde yapılan israfları göreve geldikten sonra bu şekilde gözler önüne sermişti:
Bakın Bakın!
— Dr. Adnan Selçuk Mızraklı (@SelcukMizrakli) April 16, 2019
Halkın parası ile kendilerine saraylar yapmışlar... Bütün israf ve şatafatlarını halka tek tek göstereceğiz.
Yorum sizin... pic.twitter.com/4Wg9t7pP9u
Ayrıca, kayyım Atilla yönetiminin, İller Bankası’ndan toplam 208 milyon lira kredi çekerek kurumu borçlandırdığı, Hazine’ye ise kurumu 148 milyon 671 bin 897 TL borçlandırdığı ortaya çıktı. Ayrıca DSİ’ye 192 milyon 795 bin 302, DEDAŞ’a elektrik borcu olarak 38 milyon 431 bin 978, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 1 milyon 365 bin 734, SGK’ye 3 milyon 577 bin 302, müteahhitlere 12 milyon 679 bin 231, personele 768 bin 290 TL borç bıraktığı belirlendi. Kayyımdan devreden bilançoda, "diğer borçlar" kaleminde ise "kişi borcu, sendikalar, icralar" başlığında toplam 5 milyon 16 bin 143 TL borç olduğu saptandı.
Atilla, İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2016’da kayyım olarak atanmıştı. Atilla’nın makam odasına 2 milyon 127 bin 725 TL harcayarak lüks şekilde döşettiği, ultra lüks banyo yaptırdığı, belediye bütçesinden 1 ton 600 kilogramlık kadayıf tüketildiği, 92 bin TL’lik fincan takımı ve 112 bin TL’lik de masa aldığı kamuoyuna yansımıştı.
MARDİN'DE BELEDİYENİN BORCU 1 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE
Öte yandan, Mardin Büyükşehir Belediyesi 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeniden Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçince kayyım döneminde yapılan harcamaların ayrıntıları da açığa çıkmıştı.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, nisanda yapılan belediye meclis toplantısında, "Belediyenin şu an tüm gelirlerini toplasak 6 milyon lira yapıyor. Ancak kayyumdan devraldığımız borç 620 milyon lira. Belediyeyi kayyuma 93 milyon nakitle bırakmıştık" dedi.
Belediyeyi 1 milyar TL'nin üzerinde borçlandıran kayyımın, kentte ağırlanan AKP’li milletvekilleri, yöneticiler ve bakanlar için belediye bütçesinden yaptığı ağırlama bedeli 1 milyon 588 bin TL olarak açıklanmış, Mardin'de araç kiralama bedeli olarak ise 1 milyon 510 bin 390 TL harcandığı ortaya çıkmıştı.
Yine Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde kayyım yönetiminde olduğu dönemde imar planlarında yapılan değişiklikle dere yatağı, mezarlık ve tarım arazileri ile park alanlarının konut alanına dönüştürüldüğü belirlenmişti.
VAN BELEDİYESİ DE KAYYIMDAN KALAN BORÇLARI İFŞA ETMİŞTİ
Van'da da durum pek farklı değildi. Van Büyükşehir Belediyesi'nin cephesine Van kayyımının belediyeye bıraktığı borç listesi asılmıştı. Toplam borç 1 milyar 108 milyon 556 bin olarak belirtilmişti.
İşte Van kayyımının halkın belediyesine bıraktığı borç listesi... Toplam borç 1 milyar 108 milyon 556 bin! Bu borçların faturasını halk değil Saray ödemelidir. pic.twitter.com/QBI2Gk807n
— HDP (@HDPgenelmerkezi) April 28, 2019
Sayıştay'ın 2017 raporuna göre, Van Büyükşehir Belediyesi 2017 yıl sonu itibariyle bankalara 125 milyon lira kredi borcuna gömülmüş, ödenmesi gereken vergi ve sigorta primleri "nakit yetersizliği" gerekçesiyle zamanında ödenmemişti. Ayrıca 2017’de açılan ihaleler nedeniyle vadesi geçmiş 707 milyon lira tutarında kira alacağı bulunmasına karşın, sözleşme hükümlerinin gereği takip edilmediği ve gerekli işlemlerin yapılmadığı bilgisi de raporda yer almıştı.