'Şehir hastaneleri, yandaşlara peşkeş çekiliyor'
‘Yap İşlet Devret’ modeliyle ‘kamu-özel ortaklığı kapsamında yapılan şehir hastanelerinin birçoğunun 2-3 yıllık kira bedeli hastanelerin yapım masrafından daha fazla.
HABER MERKEZİ - AKP Hükümeti, kamu-özel ortaklığı üzerinden ‘Yap İşlet Devret’ modeliyle 42 bin yataklı 30 adet Şehir Hastanesi'nin yapımına başladı. Bu hastanelerden bir kaç tanesi açılırken 18 hastanenin yapımı ise halen devam ediyor. CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, bu hastanelerin, AKP yandaşlarına büyük rantlar devşireceğine dikkat çekerken, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ise " 1200 yataklı hastaneyi 193 trilyona yapıyorsunuz, yirmi beş yıllık kira 2 katrilyon 250 milyara yapılıyor. Yani kendiniz yapsanız, zaten 10 tane 1.200 yataklı hastane yapabilirken kiralama yöntemiyle bu milletin, bu tüyü bitmemiş yetimin parasınıbirilerine veriyorsunuz" diye konuştu.
"ŞEHİR HASTANELERİ İLE YENİ RANT ALANI AÇILIYOR"
AKP Hükümeti, Şehir hastaneleriyle, yeni bir rant alanı yaratıyor. Kamu özel ortaklığıyla Yap İşlet Devret modeliyle 30 kentte 42 bin yataklı şehir hastaneleri yapılılıyor. Isparta, Mersin ve Yozgat şehir hastanelerinin açılışı gerçekleştirilirken, 18 proje devam ediyor, 2 tanesi ihale sürecinde olan şehir hastanelerinin 7 tanesinin ise ihalesinin yapılması planlanıyor.
Şehir hastanelerinin yapımı, TBMM Genel Kurulu'nda yoğun tartışmalara neden oldu. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Türkiye'de en büyük adaletsizliğin sağlık sisteminde şehir hastaneleri adı altında, büyük bir rant düzenlemesiyle yaygınlaştırılmaya başladığına dikkat çekti. Aydın, kamu ve üniversite hastanelerinin bilinçli bir şekilde tasfiye edildiğine dikkat çektiği konuşmasında "Üniversite ve kamu hastaneleri tamamen tasfiye edilerek ‘afiliasyon’ adı altında da bilinçli olarak zarar ettirilerek ve o zararları da bahane gösterilip onların şehir merkezinde kalan değerli yerlerinin de bu anlaşmalarla birlikte bu ihaleleri alan yandaş firmalara verilmesi koşuluyla da yeni bir rant alanı maalesef yaratıldı, adına da ‘kamu-özel ortaklığı’ adı verildi" dedi.
"TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN PARASI PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR"
Aydın, konuşmasında, "1200 yataklı hastaneyi 193 trilyona yapıyorsunuz, yirmi beş yıllık kira 2 katrilyon 250 milyara yapılıyor. Yani kendiniz yapsanız, zaten 10 tane 1200 yataklı hastane yaparken kiralama yöntemiyle bu milletin, bu tüyü bitmemiş yetimin parasını birilerine veriyorsunuz" dedi.
Aydın, "Şimdi, diyorsunuz ki Mersin'de 16 milyon görüntüleme olmuş. Şimdi, Mersin'in nüfusu kaç? 1,8 milyon. Yani 1 milyon 800 bin kişi açıldığından beri onar defa buraya gidip görüntüleme mi yapmış? Yani bu doldu diye yapılan işlemi doğru mu kabul edeceğiz? Bir kere onu düzeltmek gerekiyor" diye konuştu.
CHP Milletvekili Ceyhun İrgil'de Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, "17 şehir hastanesi 9 milyar dolara mal olacak ancak devletin bu şirketlere, bu ihaleyi alan şirketlere 2015 rakamlarıyla ödeyeceği para 27 milyar dolardır; yani tam 1 koy, 3 al meselesi yapılmaktadır. Isparta Şehir Hastanesi için bir örnek daha vereyim: Isparta Şehir Hastanesi bitti ve yirmi beş yıllık kirasıyla Isparta'ya 55 tane şehir hastanesi, devlet hastanesi yapılabilirdi" diye konuştu.
"YAPIM BEDELİ 427 MİLYON, YILLIK KİRA 137 MİLYON"
İrgil, kamu-özel ortaklığı adı altında, hastanelerin 25 yıllığına peşkeş çekildiğine dikkat çekerek, "Baktığınızda, üç yıllık kira bedeli bu hastanenin yapımı için yeterli. Geri kalan yirmi iki yıl ne oluyor? Yandaşın cebine kâr olarak yazılıyor. Peki, sadece hastane işletmesi mi veriliyor? Bunun yanında MR hizmetleri, bilgisayarlı tomografi, laboratuvar hizmetleri, tıbbi donanım, otoparklar, restoranlar, hastaneler, eczane yerleri, hepsi vergiden ve harçlardan muaf olarak gene bu uluslararası yandaş şirketlere ya da şehir içinde artık her köşe başını kapmış, ismini hepimizin ezberlediği birtakım şirketlere resmen peşkeş çekiliyor" dedi
İrgil hükümetin Erzurum'da 1200 yataklı hastane yaptırdığını bunun 193 milyona mal olduğunu belirterek, "1200 yataklı hastane inşaatı 193 milyona mal olmuş, eski parayla 193 trilyon. Kamu-özel ortaklığı adı altında yapılan 1500 yataklı Kayseri Hastanesinin bedeli ise 427 milyon. 137 milyon da bunun yıllık kira bedeli. Bir buçuk yıllık kirayla siz 1.200 yataklı bir hastane yapabilecekken gidiyorsunuz yirmi beş yıl garanti veriyorsunuz" diye konuştu.
TOKİ'nin Ankara Etlik'te GATA için yaptığı 800 yataklı hastanenin 130 milyona mal olduğunu, Konya Karatay'da 800 yataklı hastanenin kamu-özel ortaklığıyla 246 milyona yapıldığını, Bu hastane için yirmi beş sene boyunca ödenecek kira bedelinin de yıllık 87 milyon yani yirmi beş yıllık kira bedelinin ise 2 milyar 219 milyon lira olduğuna dikkat çekti.
İrgil, 'Bakın, kaç tane hastane devletin olabilecekken sadece cebinden çıkacak kira bedeli eski parayla 2 katrilyon 219 trilyon lira. Kimin parası bu? Örnekler çok fazla ama bu modelin adını şöyle ifade edebiliriz: Yap-işlet-kırışalım modeli" diye konuştu.