Şeker fabrikalarıyla yeni milyarder yaratılacak

Nişasta bazlı şeker kotalarında indirime gidilmesinin özellikle kar eden dört fabrikayı satın alanlara yarayacağı, özelleştirmenin yeni zenginler yaratacağı belirtiliyor.

Şeker fabrikalarıyla yeni milyarder yaratılacak

EKONOMİ - Hükümet şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı kamuoyunda oluşan yoğun tepkileri yumuşatıp satışı gerçekleştirmek için kota silahını çekti. Ancak özelleştirmeden vazgeçilmeksizin nişasta bazlı şekerde (NBŞ) yapılacak bir kota indiriminin halka değil, şeker fabrikalarını satın alacak yeni patronlara yarayacağı, şeker milyarderlerinin ortaya çıkacağı dile getirildi.

Kamunun elindeki 14 şeker fabrikasının satışa çıkarılmasıyla birlikte kamuoyunda büyük bir NBŞ (nişasta bazlı şeker) endişesi başladı. Özelleştirmenin ardından zarar eden 10 fabrikanın kapanacağı, pancar şekeri üretiminin düşeceği, şeker açığının NBŞ'den karşılanacağı, dolayısıyla halk sağlığının tehlikeye girebileceği uyarıları yapıldı.

HALKA DEĞİL FABRİKALARI ALANA YARAYACAK

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, halen yüzde 10 olan NBŞ üretim kotasının yarı yarıya düşürülerek yüzde 5'e çekilmesi planlanıyor. Ancak bir anda oraya çıkan kota indiriminin tepkileri azaltmak için geçici uygulanacağı, tepkilerin önlenip fabrikaların satılmasının ardından ileri bir tarihte NBŞ kotalarının yeniden artırılacağı ifade ediliyor.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre uzmanlar, bir anda gündeme getirilen NBŞ kota indiriminin halka değil, fabrikaları satın alacak şirketlerle, bu fabrikaları bir an önce satıp gelir elde etmeye çalışan hükümetin işine yarayacağını ifade etti.

KOTA İNDİRİMİ KAR EDEN DÖRT FABRİKAYA YARAR

Uzmanlar, "NBŞ kotasının yarı yarıya düşürülmesi pancar şekeri üretiminin ilave olarak 100 bin tonun üzerinde artacağı anlamına geliyor. NBŞ kota indirimi özellikle kâr eden dört fabrikaya olan talebi artıracak. Çünkü bu fabrikaları satın alanlar daha fazla şeker üretme imkanına kavuşacak. Sonuçta özelleştirme hükümetin istediği gibi hızlanacak, kota indiriminin getirisi halka değil, kâr eden fabrikaları alan yeni patronlara gidecek. Şirketler yüksek kâr sayesinde yatırdıkları parayı kısa sürede geri alacak ve Türkiye'de yeni şeker milyarderleri ortaya çıkacak" dedi.

Uzmanla,r kota indiriminin doğru ancak özelleştirmenin yanlış bir adım olacağını da ifade ederken, "Eğer kota indirimi gerçekten özelleştirme öncesi tepkilerin azaltılması amacıyla değil de, NBŞ'nin zararları nedeniyle yapılıyorsa, o halde özelleştirmeden vazgeçilmelidir. Satıştan vazgeçilirse ortaya çıkan 100 bin tonun üzerindeki ilave pancar şekeri kotası satışa çıkarılan 14 fabrikaya da dağıtılacak, kamunun elindeki TÜRKŞEKER'in üretimi ve kârı artacak, kazancı halk paylaşmış olacak" tespiti yaptı.

ZARAR, SARAYIN 13 GÜNLÜK HARCAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın şeker fabrikalarının devletin sırtında yük olduğunu açıkladığını belirterek, "Sarayın 13 günlük harcaması şeker fabrikalarının tüm zararını karşılıyor. Saray harcamalarında 30'da 1 oranında tasarruf etse milli şeker sanayimiz ve bu fabrikalardan geçinen 2.5 milyon insanımızın geleceği kurtulacak" dedi.

Devletin resmi rakamlarına göre, şeker fabrikalarının 2016'da 76 milyon lira zarar ettiğini hatırlatan Erdoğdu, "Aynı yıl saray 650 milyon lira normal ve 1 milyar 650 milyon lira örtülü ödenek harcaması yaptı. Yani devletin resmi kesin hesaplarıyla kıyaslarsak, sarayın 13 günlük harcaması ile şeker fabrikalarının tüm zararı karşılanıyor. Söz konusu dönemde saray günde 1 milyon 600 bin lira harcamış" diye konuştu.

saray zarar aykut erdoğdu özelleştirme kota Patronlar milyarder şeker fabrikaları Nişasta Bazlı Şeker NBŞ