Selvi, son EYT kulisini aktardı: 'İlk aşamada 1 milyon 700 bin kişi emekli olacak'

Selvi, son EYT kulisini aktardı: 'İlk aşamada 1 milyon 700 bin kişi emekli olacak'
EYT konusunda farklı açıklamalar gelmeye devam ederken, Abdulkadir Selvi aldığı son kulis bilgilerini aktardı: "İlk aşamada 1 milyon 600-700 bin EYT’li emekliliğe hak kazanacak. EYT’lilerde yaş ortalaması 49,9. Yani öyle 41-42 yaşında emekli olacak yok."

Artı Gerçek - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dünkü kabinenin ardından yaptığı açıklamada, EYT'nin teknik nedenlerle geciktiğini, çalışmayı ay sonuna kadar tamamlayarak TBMM'ye getirmeyi planladıklarını söyledi. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ise EYT ve asgari ücret konusundaki kulis bilgilerini paylaştı. Selvi'ye göre son durum şöyle:

"1- EYT’lilerle ilgili evraklar kayıp değil. Sadece EYT’lilerin değil, SGK’lıların da 1999 yılından önceki verileri dijital sisteme aktarılıyor. Bu arada hizmet birleştirilmesi yapılıyor. Bir kişi SSK’da işe girmiş, sonra Bağ-Kur’lu olmuş. Bu hizmetler birleştiriliyor.

2- İlk aşamada 1 milyon 600-700 bin EYT’li emekliliğe hak kazanacak. Bunların kıdem tazminatlarının ödenmesi için işverene kamu bankalarından düşük faizli kredi verilecek. Ancak işverenin bu krediyi alıp başka işlere kullanmaması ve EYT’lilerin kıdem tazminatına ödemesini güvence altına alacak bir düzenleme yapılacak.

3- Emeklilikte yaş kriteri getirilip getirilmeyeceği merak konusu oldu. Öncelikle EYT’lilerde yaş ortalaması 49.9 çıkıyor. Yani öyle 41-42 yaşında emekli olacak EYT’li yok.

4- Asgari ücrete gelince, insani bir ücret gündemde. Bakanlığın yaptığı araştırmada çalışanların 7 bin 600, işverenlerin beklentisi ise 7 bin lira. İstanbul, İzmir ve Ankara için beklenti 8 bin olması yönünde. Edindiğim izlenim 8 binin üzerinde olacağı şekilde."

Öne Çıkanlar