Şimşek: Yanlış anlaşıldık, vergi ödemeyenlerin üzerine gideceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergiyi tabana yayacağız" sözleri nedeniyle yanlış anlaşıldığını öne sürdü. Şimşek, "Bizim derdimiz vergi vermeyen, kayıt dışında olanlar" dedi.

Şimşek: Yanlış anlaşıldık, vergi ödemeyenlerin üzerine gideceğiz

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen 'Gaziantep'in Yıldızları Ödül Töreni'nde ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

'KÜRESEL SİSTEMDEKİ ÇATIRDAMANIN NEDENİ ABD-ÇİN REKABETİ'

Küresel büyümenin yavaş seyrettiği, önemli küresel meydan okumaların olduğu dönemden geçildiğini ifade eden Şimşek, "Maalesef son yıllarda kurala bağlı küresel sistem çatırdamaya başladı. Aslında temelinde bir hegemon güçle yükselen güç arasındaki rekabet işin özüdür. Diğer her şey detaydır. Yani ABD ile Çin arasındaki jeostratejik rekabettir. Bu beraberinde İkinci Dünya Savaşı'nın ardından oluşturulan sistemin tabii ki çatırdamasına sebep oluyor. Şu anda yeni bir sistem yok ve eski sistem sıkıntılı ve bu beraberinde çok ciddi sorunlar getiriyor" dedi.

'VERGİ ÖDEMEYENLERİN ÜSTÜNE GİDECEĞİZ'

İç ekonomik gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Merkez Bankası rezervlerini artırmaya yönelik adımlar attıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bakanlık olarak kamu harcamalarını rasyonelleştirmemiz lazım. Harcamaları düşürmek kolay değil. Verimli alanlara yönlendirebilirsek, o zaman rahatlayacağız. Geçen 'vergiyi tabana yayacağız' dedim, yanlış anlaşıldık. Bizim derdimiz vergi vermeyen, kayıt dışında olanlar. Onları sistemin içerisine almak. Yani vergiyi tabana yaymak demek, kayıt dışılıkla mücadele etmektir. Bu literatürde var olan bir şey, ben üretmiyorum. Biz vergi reformlarıyla, ödemeyenlerin üzerine gideceğiz. Vergide adaletini iyileştirmemiz lazım. Bakın biz asgari ücretliden vergi almıyoruz, sıfır vergi. Asgari ücrete kadar bütün ücretlerden biz ciddi gelirden vazgeçiyoruz. Bizim bunları daha da pekiştirmemiz lazım." (HABER MERKEZİ)