'Şimşek’in görevde kalması Türkiye’nin çıkarına'
Uluslararası Finans Enstitüsü Başkanı Adams, Şimşek ile ilgili "Umarım görevinde kalır. Şimşek sorunları anlayan, ne yaptığını bilen, uluslararası düzeyde çok saygın bir isim" dedi.
EKONOMİ - Uluslararası Finans Enstitüsü (Institute of International Finance/IIF) Başkanı Tim Adams, görevden alınacağı yönündeki iddiaların gündeme geldiği Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile ilgili "Umarım görevinde kalır. Şimşek sorunları anlayan, ne yaptığını bilen, uluslararası düzeyde çok saygın bir isim" dedi.
Cuma günü Bloomberg News'a konuşan Adams, "Şimşek’in görevinde kalması Türkiye’nin çıkarına. O, ülke için önemli bir yüz. Eminim ki nitelikli başka isimler de vardır. Ama küresel finans piyasalarına Türkiye ekonomisinin özgün doğasını ve politika görünümünü anlatabilecek bir figürün olması önlemli" ifadelerini kullandı.
Şimşek, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Yatırımcılarla bir dizi görüşme yapmak üzere az önce İstanbul’a vardım. Son nefesimize kadar güzel Türkiyemiz için taş üstüne taş koyanlardan, millete hizmet yolunda yarışanlardan olmak için çaba harcamaya devam" demişti.
İLGİLİ HABER: BAŞBAKAN: ŞİMŞEK GÖREVİNİN BAŞINDADIR
İLGİLİ HABER: ŞİMŞEK'TEN İSTİFA SÖYLENTİLERİNE YANIT
ABD ve Çin arasındaki olası ticaret savaşına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Adams, iki ülke arasındaki savaşın başka ülkelere bulaşma riski taşıdığını, Türkiye'de de türbülans yaşanabileceğini belirtti.
Adams, "Çok fazla gevşek para politikasının yaşandığı dönem bitiyor, piyasalarda volatilite olması bekleniyordu. Ticaret savaşları endişeyle izleyeceğimiz bir şey olabilir. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı dünyanın başka ülkelerine bulaşabilir. Çin-ABD ya da AB-ABD kendilerini ticari bir anlaşmazlık içinde bulabilir, Türkiye'de de biraz türbülans olabilir. Global ekonomi bunu kaldırabilecek kadar güçlü ama yine de radarımızda kalması lazım" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarına ilişkin Adams, Trump'ın kurumsal firmalar için vergi kesintileri ve bazı regülasyon adımlarını olumlu bulmakla birlikte ticaretle ilgili görüşlerine katılmadığını vurguladı.
Kurum olarak gelişmekte olan ülkelere akışların hem hissede hem de tahvillerde iyi olacağı görüşünü paylaşan Adams, "Global büyüme son 10 yılın en iyi dönemini yaşıyor. Global olarak çok fazla borç var. Bu borcun ödeneceği kaynakların üretim kapasitesiyle olması lazım" değerlendirmesinde bulundu. Adams, ABD, Avrupa ve Japonya'daki faizlerin zaman içinde artacak olmasının gelişmekte olan ülkeleri alternatif yollara başvurmaya ittiğini belirtti.
Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ülkeler arasındaki pozisyonuna ilişkin olarak ise Adams, sağlam mali politikası ve güçlü bankacılık sektörüyle Türkiye'yi cazip bulduğunu söyledi. Türkiye'nin kırılganlıklarına ilişkin ise Adams, "Yüksek enflasyon, ithal sermayeye bağımlı olmanız bu yüzden her gün piyasadan borçlanmanız gerekiyor. Bu da ülkeyi zor zamanlarda kırılgan hale getiriyor" dedi.