Sırada ithal pirinç, buğday, arpa, bakliyat var
Kuru soğandan sonra hububat ve bakliyatın da gümrük vergisi sıfırlandı. TMO'ya buğday, arpa, mısır, pirinç ve kuru baklagil için sıfır gümrüklü ithalat yetkisi verildi.
Cumhurbaşkanlığı'nın 649 sayılı kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) 2019 yılı için gümrüksüz olarak ithal edilmek üzere, 2 milyon 600 bin tonluk bakliyat ve hububat için tarife kontenjanı açıldı. Bunun 1 milyon tonu buğday ve mahlut, ayrı ayrı olmak üzere 700 bin tonu da arpa ve mısır ithalat kotası olarak tanındı.
Resmi Gazete’de yayınlanan karar kapsamında TMO’ya, 0713 GümrükTarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP) 100 bin ton kuru baklagil yanı sıra, 1 milyon ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç için gümrüksüz ithalat yetkisi verildi.
'İTHALAT YOK DENİYOR AMA YETKİ VERİLİYOR'
Kararda yer alan miktarlar dışında yapılacak ithalatta, İthalat Rejimi Kararı'nda öngörülen gümrük vergisi oranları uygulanacak. Buradaki tarife kontenjanları, bir takvim yılı için tahsis edildi ve her takvim yılı için yeniden tahsis yapılacak. İthalat, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenecek ithalat lisansı ile yapılabilecek ve ithalat lisansları üçüncü kişilere devredilemeyecek.
DOMATES KONSERVESİNDEN DE GÜMRÜK SIFIRLANDI
Diğer taraftan, sirke veya asetik asitten başka usulle hazırlanmış konserve edilmiş domates için 25 bin ton gümrüksüz tarife kontenjanı açıldı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan bazı ürünlerin ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararına göre, tarife kontenjanı 31 Mayıs’a kadar geçerli olacak.
Kota kapsamındaki ürünün ithalatı, Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenecek ithal lisansıyla yapılabilecek. Kotadan yalnızca bu ürünleri salça üretiminde hammadde olarak kullanan sanayiciler yararlanabilecek.
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, 2002.90.11.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP) net muhtevası 1 kg’ı geçen hazır ambalajlarda olanlar (200 kg ve üzeri ambalaj), 2002.90.31.00.00 GTİP’li net muhtevası 1 kg’ı geçen hazır ambalajlarda olanlar (200 kg ve üzeri ambalaj) ile aynı içerikte 2002.90.91.00.00 GTİP’li ürün için toplam 25 bin tonluk gümrüksüz tarife kontenjanı açıldı. Tarife kontenjanı 31 Mayıs 2019’a kadar kullanılabilecek.
YAĞLIK AYÇİÇEĞİ İTHALATINA TARİFE KONTENJANI
Yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında uygulanacak tarife kontenjanının dağıtım yöntemiyle başvuru ve kullanımına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Ticaret Bakanlığının "Yağlık Ayçiçeği Tohumu İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında açılan tarife kontenjanının dağıtımı, yerli yağlık ayçiçeği tohumu alımını 1 Temmuz-15 Ekim 2018'de (bu tarihler dahil) gerçekleştiren sanayici firmalara yapılacak.
Tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvurular 15 gün içinde, Ticaret Bakanlığının internet sitesi (www.ticaret.gov.tr) üzerinden gerçekleştirilecek. İstenilen bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz sisteme yüklenmesiyle başvuru tamamlanacak.
Firmalara, başvuruda talep ettiği tarife kontenjanı miktarından daha fazla tahsisat yapılmayacak. Başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılmış tarife kontenjanından daha düşük olması durumunda, talepler aynen karşılanacak.
Tarife kontenjanı tahsisatı yapılan firmalar adına Bakanlıkça elektronik olarak ithal lisansı düzenlenecek. İthal lisansları, 30 Haziran'a kadar (bu tarih dahil) geçerli olacak.
Bu kapsamda yapılacak ithalat işlemlerine esas olan belgelerde tahrifat yapıldığının, sahte belge kullanıldığının, yanlış veya yanıltıcı bilgi verildiğinin, ithal lisansının üçüncü kişilere devredildiğinin veya ithal işlemlerinde belirlenen diğer hususlara aykırı davranıldığının tespiti halinde, yapılan tarife kontenjanı tahsisatı iptal edilecek. (EKONOMİ SERVİSİ)