Siyasetteki gelişmeler izleniyor: Dolar kritik 8 TL seviyesinin hemen altında

Siyasetteki gelişmeler izleniyor: Dolar kritik 8 TL seviyesinin hemen altında
Dolar, Albayrak'ın istifasıyla başlayan ve Erdoğan'ın destekleyeceğini açıkladığı ekonomi ve hukukta yapılacak reform beklentileriyle gerilediği seviyelerden tekrar kritik eşik 8'e yaklaştı.

ARTI GERÇEK - Dolar/TL, ekonomide Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasıyla başlayan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da destekleyeceğini açıkladığı ekonomi, hukuk gibi politikalarda yaşanacak değişim beklentileriyle gerilediği 7,5'li seviyelerden yeniden 8 civarına yükselmiş durumda.

Coronavirusteki artış trendine karşın aşılara ilişkin olumlu haberler küresel piyasaları destekliyor. İç piyasada ABD ile seçim sonrası ilişkiler ve AB ile artan gerilimin nasıl şekilleneceği ile siyasi gelişmeler de yakından takip ediliyor.

Bankacılara göre, bu yıl 32 milyar dolar döviz alan ve dolar/TL'deki son düşüşü de dövizde yeni alım için fırsat olarak değerlendiren lokallerin yüksek enflasyon başta olmak üzere henüz TL'ye belirgin dönüşü görülmüyor. Buna tek istisna dün 8,05 seviyelerinden gelen lokal döviz satışları oldu. Tutarlar bankacılara göre henüz yüksek değil ancak trend açısından önemli.

LOKAL YATIRIMCILARIN TL'YE BELİRGİN BİR GEÇİŞİ HENÜZ YOK

Ekonomide daha ortadoks politikalara doğru yaşanan değişim beklentisiyle yabancı yatırımcılar, bazı alanlarda neredeyse sıfıra kadar indirdikleri Türkiye pozisyonlarını son iki haftada belirgin artırmayı sürdürüyor. Buna karşın 225 milyar dolarla döviz ve altın varlıklarını tarihi zirvede tutan lokal yatırımcıların henüz TL'ye belirgin bir geçişi olmaması kurdaki düşüşleri sınırlıyor.

Bankacıların, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, 9-13 Kasım haftasında 1 milyar doları portföy girişi olmak üzere 5 milyar dolar civarında yabancı girişi yaşandı. Dolar/TL, bu dönemde 8,58 zirvesinden 7,5'e kadar gerilese de, bu hafta itibarıyla TL'de değer kayıpları yeniden görülmeye başlandı. Bankacılar lokallerin de döviz satışına kartılması halinde geçen hafta kurun 7,3 ve/veya 7 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyordu. Ancak bu beklenti gerçekleşmedi.

Deniz Yatırım'dan Orkun Gödek, "Küresel piyasalardaki risk iştahı tüm hızı ile devam ederken maalesef içeride yerel varlıklar pozitif tarafta kalma eğilimini son iki haftanın aksine volatilite artışı destekli gerçekleştiriyor. Hisse senetleri ve tahviller global eğilim ekseninde hareket ederken, TL'nin son iki günde sergilediği negatif ayrışmaya mantıklı hiçbir açıklamamız bulunmuyor" diyerek şöyle devam etti:

"Dolar/TL paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Günlük grafikte 7,93-7,73 seviyeleri destek, 8,06-8,20 ise direnç olarak izlenebilir."

Dolar/TL, 7,5 seviyesinde başlayan yükseliş dün 8,05'e kadar ulaştı. Dolar, yeni günde 7,95 seviyelerinde, euro ise 9,45'lerde seyrediyor. 

SİYASET ARENASINDAKİ GELİŞMELER TAKİP EDİLİYOR

Ekonomi yönetiminde iki hafta önce yapılan değişiklikten sonra hukuk alanında yeni reformlar başlatılacağını gündeme getiren Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmasında, "Önümüzdeki aylarda hukuk devleti kimliğini güçlendirmek için etkin yargı sistemi konusunda yeni adımlar atacağız" demişti.

Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından Bülent Arınç'ın yaptığı açıklamalar yeni dönemde Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala gibi isimlerin serbest bırakılacağı yorumlarına yol açmıştı. Ancak, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de dün MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından bu beklentiler reddedildi. Arınç, gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyeliğinden dün istifa etti.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan ile Adalet Bakanı Gül, ekonomi ve yargı reformları için pazartesi günü bir araya geldi. Piyasala,r iki bakanın bu hafta da iş dünyasını dinlemesinin ardından atacağı adımları da izliyor.

NORMALLEŞME ADIMLARI SÜRÜYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dün Türk bankalarını kredi vermeye zorlayan ve bankaların devlet tahvili portföyünü artırmayı hedefleyen aktif rasyosu düzenlemesinin yıl sonunda uygulamadan kalkacağını duyurdu. 

Hazine, normalleşme kapsamında dün iki yıl aradan sonra ilk kez 10 yıllık TL cinsi gösterge tahvil ihalesi de gerçekleştirdi. Hazine, dün ayrıca eurobond ihracı ile 2,25 milyar dolar borçlanma da gerçekleştirdi.

Yabancı yatırımcılar, Hazine'nin TL cinsi borçlanma piyasasındaki payını birkaç yılda yüzde 20-25 seviyesinden yüzde 3'lere doğru azalttı. Bu düşüşte doğru para politikasının uygulanmasına ilişkin endişeler rezerv satışları ve güven belirleyici oldu. Bankacılar yabancıların daha çok yatırım yaptığı 10 yıllık göstege tahvil iharaçlarının devam etmesi ile birlikte yüzde 3 seviyesindeki payın artmasını da bekliyorlar. 

Öte yandan eurobond ihracında da belirleyici olduğu düşünülen beş yıllık CDS'te 550 baz puandan başlayan düşüş 370 baz puanın altına kadar sürdükten sonra CDS 383/392 seviyesinde.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Swap sınırlamalarının azaltılsa da devam etmesi nedeniyle Londra'da TL faizi yüzde 10,5 civarında seyrediyor. Dolayısıyla yüzde 15 faiz likiditeyi Türkiye dışında Londra'da TL lehine değerlendirmek isteyen yatırımcı için hala düşük. Burada bir değişim TL'de olumlu seyir getirebilir. Eurobond ile Hazine'nin 2,25 milyar dolar borçlanması önemli, bu maliyetten bir ay önce borçlanamazdı. Döviz girişinin devam edeceğini gösteren herşey TL pozitif olur. Siyaset ve küresel gelişmeler de önemini korumaya devam edecek" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar