Enerji şirketleri, sokak aydınlatmalarına üç yılda yüzde 800 zam yaptı: 'Çoğu belediye farkında değil'
Artı Gerçek - Türkiye'deki sokak aydınlatma faturaların yüzde 80'i Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüzde 20'si ise belediyeler tarafından ödeniyor. Yani halkın vergileri üzerinden her ay hem devletin, hem de belediyelerin enerji şirketlerine para veriliyor. Elektrik şirketlerinin sokak aydınlatması için talep ettiği faturalar ise gözden kaçsa da enflasyonun çok üzerinde zamlanıyor.
Yenigün'ün haberine göre, sokak aydınlatma faturalarına son üç yılda yüzde 500 oranında zam yapıldı. Yerel yönetimler uzmanı Mehmet Zeki Fidandal bu durumu şöyle açıkladı:
"Genel aydınlatmada sarf edilen elektriğin kilovat ücretinin 2021 yılında 43 kuruş iken 2024 yılında 3.89 TL oldu. EPDK, fiyatları belirlerken genellikle konut ve sanayide kullanılan elektriğin kilovat saat ücreti öne çıkıyor. Ancak sokak aydınlatmalarında harcanan elektrik ücretleri bilinçli olarak öne çıkarılmıyor. Araştıranlar ya da konuyla ilgisi olanlar bunun farkına varabiliyor. Çünkü orta yerde büyük zamlar var.
'FATURAYA YUVARLAMA RAKAMLAR YANSTILIYOR'
2021 yılından bu yana sokak aydınlatmalarına gelen zam oranının yüzde 800’leri geçtiğini belirten Finandal, "Enerji şirketleri ağlaşıyorlar. Zarar ediyoruz diye feryat ediyorlar. Ancak sokak aydınlatmalarına yaptıkları sistematik zamlarla korkunç kazançlar elde ediyorlar. Ayrıca faturalara da yuvarlama rakamlarını yansıtıyorlar ve sadece yuvarlamalardan milyonlar kazanıyorlar. Kimse de tık demiyor. “Yüzde 800’leri geçen zamlara karşı Belediyelerden de çıt çıkmıyor. Çünkü çoğu farkında değil” diye konuştu.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI KORKUNÇ ZAMLAR KARŞISINDA SESSİZ KALDI
Üç yılda artan zamlara karşın Hazine ve Maliye Bakanlığı sessizliğini koruduğunu söyleyen Mehmet Zeki Fidandal, "3 yılda belediyelerin gelirleri yüzde 53 oranında artarken giderleri de yüzde 130’lara yaklaştı. Bu fark sürdürülebilir değil. Benim şaşkınlığım belediyelerimizin sokak aydınlatmalarına gelen zamların farkında olmamaları. Zaten gelen faturaları da inceleme imkanları yok. Teknik bilgi gerekir. Şirketler de bunu bildikleri için kafalarına göre takılıyorlar. Mesela her hangi bir cadde ya da sokakta kaç adet sayaç var? Bu sayaçların kalibrasyon ayarları yapılmış mı? O cadde ya da sokakta kaç kilovat saat enerji kullanılmış? Bu bilgileri enerji şirketlerinden talep etmelidirler. Yoksa soyulmaya devam ederler” ifadelerini kullandı.
Fidandal, ayrıca aydınlatma giderlerinin belediyelerce ödenmesinin kanuna aykırı olduğunu ve belediyelerin bu konuyla ilgili gerekli yerlere dava açılması gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı. (HABER MERKEZİ)