AYM, Erdoğan'ın KHK'yle Merkez Bankası Başkanı ve rektör atama yetkisini iptal etti

AYM, Erdoğan'ın KHK'yle Merkez Bankası Başkanı ve rektör atama yetkisini iptal etti
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı'nın, Merkez Bankası Başkanı ve rektörleri KHK'yle görevden alma ve atama yetkisini iptal etti. Mahkeme, düzenlemenin KHK yerine kanunla yapılması için iktidara 12 ay süre verdi. Karar, esastan değil usulden alındı.

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi (AYM), Merkez Bankası başkan ve yardımcıları ile rektörlerin görevden alınması ve atanmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) düzenlemesini iptal etti . Yüksek Mahkeme bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla; Merkez Bankası yönetimi, rektörler ve YÖK üyelerinin görev süreleri dolmadan değiştirilmesini engelleyen maddenin KHK ile kaldırılması işlemini oybirliğiyle iptal etti.

ERDOĞAN YASAL DÜZENLEME SONRASI YETKİSİNİ YİNE KULLANABİLECEK

Böylece, atama ve görevden almaların KHK yoluyla yapılması iptal edildi. Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, çıkarılacak yasal düzenleme sonrası bu atama ve görevden alma yetkisini yine kullanabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan AYM kararına göre, Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı ve yardımcılarını görev süreleri dolmadan değiştiremeyecek. Mahkeme, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 151. maddesinin (h) ve (j) bentlerini anayasanın mülga 91. maddesi yönünden anayasaya aykırı bularak iptal etti.

karar.jpg

KHK DEĞİL KANUNLA GÖREVDEN ALABİLİRSİN KARARI

Mahkeme, TBMM’den yetki alınmadan yapılan bu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Anayasa Mahkemesi'nin kararı, Resmî Gazete'nin 4 Haziran 2024 tarihli sayısında yayımlandı.

KARAR ESASTAN DEĞİL USULDEN ALINDI

Ancak Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görev süreleri dolmadan Merkez Bankası Başkanı ile rektörleri görevden alma yetkisini esastan değil, usulden iptal etti.

Gazeteci Alican Uludağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kararın ne anlama geldiğni şöyle özetledi: "Mahkeme, 'sen bu atama yetkilerini kanun hükmünde kararname ile değil kanunla yapmak zorundasın' demiş. Ki bu kapsamda iktidara yeni düzenleme için 12 ay süre vermiş. Aksi haberler kamuoyunu yanıltmak olur."

AKP DÖNEMİNDE 7 KEZ MERKEZ BANKASI BAŞKANI DEĞİŞTİRİLDİ

AKP iktidarları döneminde 7 kez Merkez Bankası Başkanı değişti. Değişikliklerin çoğu ise ekonomik krizin derinleşmeye başladığı 2019 yılından itibaren gerçekleşti.

AKP iktidarı döneminde göreve gelen Merkez Bankası başkanları ve görev süreleri şöyle:

Durmuş Yılmaz (2006-2011)

Doç. Dr. Erdem Başçı (2011-2016)

Murat Çetinkaya (2016-2019)

Murat Uysal (2019-2020)

Naci Ağbal (2020-2021)

Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu (2021-2023)

Dr. Hafize Gaye Erkan (2022-2023)

Fatih Karahan (Şubat 2024'te göreve geldi...)
(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar