SPK'dan sosyal medya kararı: Aracı kurum ve yatırımcılara ceza yağdı
Sermaye Piyasası Kurulu açığa satış yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle yedi aracı kurum ve 18 yatırımcı hakkında toplamda 16,7 milyon TL para cezası kesti.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yedi aracı kurum ile 18 yatırımcıya açığa satış işlemleri nedeniyle 16,7 milyon TL ceza verdi. SPK bülteninde yer alan karara göre, sosyal medya üzerinden piyasa işlem yasağı olan kişilerin gruplarına üye olmak suça iştirak kapsamında ele alınacak.
Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları ile Whatsapp, Telegram v.b. uygulamalarda oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden aralarında haklarında daha önce SPK tarafından suç duyurusunda bulunulan ve işlem yasağı getirilen kişilerin gruplarına üye olanlar da suça iştirak etmiş kabul edilerek piyasa dolandırıcılığı kapsamında ele alınacak.
A1 Capital’e 1 milyon 467 milyon 499 TL, Deniz Yatırım Menkul Kıymetler’e 1 milyon 161 bin 27 TL, Marbaş Menkul’e 1 milyon 161 bin 27 TL, Meksa Yatırım’a 1 milyon 161 bin 27 TL, Tera Yatırım Menkul Değerler’e 1 milyon 589 bin 770 TL, QNB Finans Yatırım Menkul Değerler’e 1.161.027 TL, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler’e 1.161.027 TL para cezası kesildi.
ALTI AY SÜREYLE İŞLEM YASAĞI
Sermaye piyasasında yatırım yapan yatırımcıların güvenli bir ortamda yatırım yapabilmelerini teminen, piyasada gerçekleştirilen işlemlerin gözetim ve denetimleri sürekli olarak yapılmakta olduğunu belirten Sermaye Piyasası Kurulu, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Söz konusu gözetim ve denetim faaliyetleri neticesinde Telegram v.b. uygulamalarda oluşturulan üyelik bazlı kapalı gruplar üzerinden yapılan işlemlerde 6362 sayılı SPK’nun 107/1 maddesinde sayılan fiilleri işlediğine dair makul şüphe bulunan şahıslar hakkında sermaye piyasası mevzuatı uyarınca 14.07.2020 tarihinden başlamak üzere borsalarda altı ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına karar verildiği, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları ile Whatsapp, Telegram v.b. uygulamalarda oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden yatırımcıların yönlendirilerek mağdur edilmeye çalışıldığı ve söz konusu gruplara üye olan yatırımcıların bu grupları yönlendiren kişiler tarafından işlenen suçlara iştirak kapsamında sorumluluklarının doğabileceği, 25.02.2020 tarihinden sonra sermaye piyasası düzenlemelerine aykırı şekilde gerçekleştirilen açığa satış işlemlerinde sorumluluğu tespit edilenler hakkında, aynı tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7222 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesi ile değiştirilen 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 103 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmünde öngörülen cezai yaptırımların uygulanacağı, hususlarının yatırımcılara hatırlatılmasında fayda görülmektedir.
Diğer taraftan; sermaye piyasası düzenlemelerine aykırı olarak gerçekleştirilen açığa satış işlemlerine ilişkin yapılan incelemeler sonucunda, Kurulumuz tarafından yedi aracı kurum ve 18 yatırımcıya toplam 16.711.762 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir."