Sri Lanka'nın IMF'ye bağımlılığı artacak
En büyük döviz kaynağı turizm sektörü büyük darbe alan Sri Lanka'da rupi değer kaybediyor. Ülkenin IMF'ye daha fazla ihtiyaç duyabileceği uyarısı yapılıyor.
Sri Lanka'da geçtiğimiz pazar günü Paskalya törenleri sırasında aralarında kilise ve otellerin de bulunduğu sekiz ayrı noktada düzenlenen terör saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısının 359'a çıktığı açıklanırken, ülke hala saldırıların şokunu atlatabilmiş değil.
Öte yandan, ülkenin en büyük döviz kaynaklarından biri olan turizm sektörünün büyük oranda etkilendiği belirtilirken, yaklaşık 90 milyar dolarlık ülke ekonomisine büyük darbe indirildiği ifade ediliyor.
Saldırıların; ülke ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından olan turizm sektörünün çökmesine neden olabileceği, finans piyasalarını sarsabileceği ve ülkeyi Uluslararası Para Fonu'na (IMF) daha bağımlı hale getirebileceği belirtiliyor.
Sri Lanka Borsası 350'den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından ilk işlem günü olan dün yüzde 2.6 düştü.
HEM BORSA HEM ÜLKE PARASI RUPİ DEĞER KAYBETTİ
Sri Lanka'nın en büyük ve en hızlı büyüyen döviz kaynakları arasında olan turizmin darbe alacağı endişesi hem borsa yatırımcısını korkuttu hem de ülkenin parası rupiye değer kaybettirdi.
Döviz işçileri ve hazır giyim sektörünün ardından turizm ülkenin en önemli gelir kaynağı. Yıllık 4.4 milyar dolarlık gelirle turizmin GSYH içindeki payı yüzde 5'e yakın.
Turizm ve finans piyasalarının aldığı darbe sonrası Sri Lanka Merkez Bankası'nın faiz artırmak zorunda kalabileceği ve ülkenin IMF'ye daha fazla kredi için başvurabileceği belirtiliyor.
IMF geçen ay Sri Lanka ile 1.5 milyar dolarlık kredi imkanını ekstra bir yıl uzatmak için anlaşmayı varmıştı. Bu hamle, hükümete seçimler öncesinde harcamaları artırma fırsatı vermişti. Ancak ekonominin yavaşlaması ve devlet giderlerinin artacak olması nedeniyle IMF ile kararlaştırılan bütçe hedeflerinin gözden geçirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.
IMF'NİN PARASINA DAHA ÇOK İHTİYAÇ DUYABİLİR
Ayrıca saldırlar sonrasında yabancı yatırımların düşmesi halinde ülkenin kaynak yaratmak için IMF parasına daha fazla ihtiyaç duyabileceği uyarısı yapılıyor.
Capital Economics'in Asya ekonomisti Alex Holmes, "Büyüme çok yavaşlarsa ve bütçe açığı öngörülerinin yeniden değerlendirilmesi gerekiyorsa, o zaman oturmak ve daha uygun bir şey üzerinde pazarlık etmek zorunda kalacaklar" dedi.
Yaklaşık 2 milyon nüfuslu ülkenin 90 milyar dolarlık ekonomisi bulunuyor. (HABER MERKEZİ)