Şüpheli yangınlar sigortacıları alarma geçirdi

Sadece son altı ayda en az 30 fabrika yangını gerçekleşince, Türkiye Sigorta Reasürans Birliği 34 şirketten yangınlarla ilgili hasar raporu istedi.

Şüpheli yangınlar sigortacıları alarma geçirdi

Son zamanlarda özellikle İstanbul'da arka arkaya yaşanan fabrika yangınları, "Acaba sigortadan para almak için mi yakıyorlar" sorusunu gündeme getirdi. Bu şüphe sigorta şirketlerinin çatı birliği olan Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'ni de harekete geçirdi.

Birlik yönetiminin, portföyünde yangın poliçesi bulunan 34 şirketten bu ay sonuna kadar yangın vakalarıyla ilgili rapor istediği öğrenildi. Birliğin tüm bu bilgileri değerlendirip bir eylem planı hazırlaması bekleniyor.

ZARARIN HEPSİNİ ÖDÜYOR

Sigorta şirketleri, portföylerindeki işletmelerde ortaya çıkan yangınlar hakkında bilgi vermekten kaçınıyor. Ancak sektörde, bazı zor durumdaki küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) en azından satamadıkları ürünlerin ve üretim yapamadıkları günlerin kârını tahsil edebilmek için böyle bir yönteme başvurduğu iddiaları giderek daha yüksek sesle dile getiriliyor.

Çünkü sigorta şirketi yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını kanıtlayamazsa fabrikadaki makine, teçhizat ve ürünlerin yanı sıra işletmenin çalışamadığı günlerde elde ettiği kârın tazminatını da sigortalısına ödemek zorunda kalıyor.

PROFESYONEL EKİP İŞİ

Sözcü gazetesinde yer alan haberde uzmanlar, tüm yangınların kasıtlı sayılamayacağına dikkat çekerek, şu iddiaları ortaya attı:

"Bazı yangınlar tam bir profesyonel ekip işi. Her şeyin önceden en ince detayına kadar planlandığı anlaşılıyor. Fabrikadaki mallardan kameralara, faturalardan makinelere kadar her şeyi ekspertizlerin şüphesini çekmeyecek şekilde düzenliyorlar. Hatta bazılarının bizzat sigorta şirketi temsilcisiyle birlikte planlanıp ona da komisyon verildiği konuşuluyor."

SANKİ ÇETE GİBİ ÇALIŞIYORLAR

– Fabrikada değerli makine varsa başka yere taşıyıp yerine eski makine koyuyorlar.

– Mal varsa hepsini satıp yerine çöpleri dolduruyorlar. Faturaları da ona göre ayarlıyorlar.

– Tesiste kamera varsa bir bahaneyle bozuyorlar.

– Hatta bazı fabrika sahipleri sigortacılarla birlikte plan yapıp aldığı tazminatın yüzde 10'unu ona aktarıyor.

(EKONOMİ SERVİSİ)

yangın sigorta fabrika Şüpheli