Swap krizi: Bazı yabancı bankalar TL yükümlülüklerini karşılayamadı
TL likiditesinin son bir yılda atılan adımlarla neredeyse yok olma noktasına geldiği Londra swap piyasasında gecelik TL faizi dün yüzde 1,050'ye yükseldikten sonra bugün yüzde 38 seviyesine kadar geriledi. Swap faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'da yüzde 6,8, 30 Temmuz'da ise yüzde 30 seviyesindeydi.
Likidite sıkışıklığı nedeniyle piyasada bulamadığı likiditeyi Türk varlıklarını elden çıkararak aşmak isteyen yabancıların satışıyla BIST-100 Endeksi dün sert düşmüştü. Satış baskısı CDS ve tahvil bono piyasasında da gerçekleşmişti.
Bloomberg News'un haberine göre, bazı yabancı bankalar salı günü Türk bankalarına olan yükümlülüklerini takasta yerine getiremedi. Mayısta da benzer bir durum olmuş, BDDK üç yabancı bankaya kısa bir süre için swap yasağı getirmişti.
Haberde, kamu bankalarının geçen hafta yaptığı döviz satışlarının ardından piyasada TL sıkışıklığı yaşanırken, Londra'da gecelik lira swap faizlerinin salı günü yüzde 1,050 seviyesini aşarak Mart 2019'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktığına dikkat çekildi.
Mayıs ayında Türkiye bankalarına olan lira yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesiyle bankacılık otoritesi BNP, UBS ve Citi’ye bir bacağı lira olan döviz işlemlerde yasak getirmiş, birkaç gün sonra yükümlüklerin yerine getirildiği gerekçesiyle yasak kaldırılmıştı.
Bloomberg’e bilgi veren bir yetkili, bazı yabancı bankaların yükümlülüklerini yerine getirmediğini doğrularken, bu kez ceza verilmesinin düşünülmediğini belirtti. BDDK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuya ilişkin yorum yapmadığı aktarıldı.
Uzmanlar, Londra’da TL bulamayan yabancıların, dün ellerindeki Türk hisse ve tahvillerini sattığını belirtmişti.
Dolar/TL, dün 6,89’a kadar geriledikten sonra bugün 7,03’e yükselirken, euro/TL de 8,14’ten 8,34’e yükseldi.
Dolar, 7,01, euro ise 8,32 seviyelerinden işlem görüyor.
Piyasalarda geçen hafta belirginleşen endişeler, kamunun 2019'dan beri 110 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen döviz satışlarının yeni kaynak olmaksızın sürdürülebilirliğine dair soru işaretlerine dayanıyor. Dolar/TL bu endişelerle 7 civarında baskı altında kalmayı sürdürüyor. Baskı, kamunun döviz arzı ile dengelenen dolar/TL'den ziyade diğer TL cinsi piyasalarda daha belirgin hisediliyor.
Bankacılar BDDK'nın özkaynağa göre yüzde 1'e kadar yaptığı swap sınırlamaları başta olmak üzere son 1,5 yıldır yapılan düzenlemelerin bir sonucu olarak bu piyasada likiditenin kuruduğunu belirtiyorlar.
Dün bir bankacı Reuters'a yaptığı açıklamada, "Her ne zaman Londra swap piyasasında TL'ye yönelik bir talep olsa faizlerin akıl almaz rakamlara fırladığını görüyoruz. Aslında likiditenin olmadığı piyasada yaşananlar tam olarak bir gösterge kabul edilemez. Ancak böyle bir sürecin yaşanması bile TL açısından endişe verici" demişti.