Tapu, çek ve senet gibi ödeme aracına dönüştü
Piyasada yaşanan nakit sıkıntısının şirketlerin ellerindeki tapuları çek-senet gibi bir nakit ödeme aracı olarak kullanmasını sağladığı belirtiliyor.
EKONOMİ - Ekspertiz raporlarına sahip gayrimenkulleri online açık artırma yoluyla satan Tapu.com kurucusu ve CEO’su Emre Erşahin, Türkiye’de son dönemde yaşanan nakit sıkışıklığından dolayı tapuların artık çek-senet gibi bir ödeme aracına dönüştüğünü belirtti.
Bir tapuyu satışa çıktıktan sonra 38 saate varan kısa bir sürede sattıklarını anlatan Erşahin, tapu devir aşamalarının evrak süreçlerinden dolayı 15 güne varan sürelere kadar uzayabildiğini aktararak, "Biz ise bir tapuyu satışa sunduktan sonra yedi gün sonunda devrederek bir rekor kırdık. Bunu Bursa’da bir arsa satışında yaptık. Böylece alıcıya bu anlamda da hız getirebiliyoruz" dedi.
Ağırlıkla bankaların online geçen gayrimenkullerin satışını yaptıklarını ifade eden Emre Erşahin, bu hızdan dolayı müteahhitlerin, emlak danışmanlarının ve şirketlerin de kapılarını çaldığını söyleyerek "Türkiye’de bir nakit sıkışıklığı yaşanıyor. Bundan dolayı şirketler ödemelerini çek senet yerine, artık tapuyu çek-senet gibi bir ödeme aracı olarak kullanmaya başladı. Özellikle bu borcu tahsil etmesi gereken şirket halka açık bir şirket ise ve tahsilat konusunda raporlamada sıkıntı çekecekse o noktada bu borcu kapatması gerekiyor. İşte orada sadece icra yoluyla değil, insanların rızasıyla tapu aracılığıyla ödeme yapmaya başladılar. Bundan dolayı elinde tapu biriken çeşitli şirketlerinde satıcı olduğu durumlar söz konusu. O yüzden finansal kurumlarla başladığımız sürece şirketler de dahil oldu. Arkasından vakıflar geldi" dedi.
MEGA PROJELER BÖLGE HALKINI SATICI YAPIYOR
Bazı bölgelerde mega projelerin o bölge halkının tamamının satıcı pozisyonuna geçmesine neden olduğunu savunan Erşahin, "Örneğin Çanakkale’ye köprü inşaatı başladı. Bu köprü ile Çanakkale’deki arsa sahipleri artık ellerindeki arazileri satmaya başladı. Çünkü yıllardır bekledikleri değer artışı artık yaşandı. Kanal İstanbul bölgesinde ise geçen yıl hareketlilik yaşandı. Bu nedenle Çanakkale’deki bir gayrimenkulün alıcısının Çanakkale’den çıkması zor" dedi.