Tekel Bayileri Platformu Başkanı Aybaş açıkladı: Bankaların kararı sonrası müşteriler 'nakit avans' için esnafa gidiyor

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Aybaş açıkladı: Bankaların kararı sonrası müşteriler 'nakit avans' için esnafa gidiyor
Kredi kartından nakit avans çekemeyenlerin esnafa giderek POS cihazından nakit ihtiyacını karşılamak istediği belirtildi. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, "Dikkat ettim birçok esnafa gelen giden olmuş" dedi.

Artı Gerçek - Bankaların kredi kartından taksitli nakit avans çekimine son vermesinin ve 'esnek hesap' olarak bilinen kredili mevduat hesaplarına (KMH) müşterilere haber vermeden limit sınırlaması getirilmesi tepki çekti. Birçok kişi derin ekonomik kriz yaşanan bir ortamda aniden nakitsiz kaldığı için isyan etti. Bazı vatandaşların ise nakit para ihtiyacını karşılamak için POS cihazı olan dükkanlara giderek kredi kartlarından çekim yapılmasını ve paranın kendilerine nakit olarak geri verilmesini istediği belirtildi.

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, bu durumu bugün birçok esnafın yaşadığını belirterek, "Müşteri bankadan çekim yapamadığı için kredi kartıyla, bize gelip bu şekilde para ihtiyacını sağlamaya çalışıyormuş" dedi.

'KOMİSYONU DA NEYSE ALIN...'

Aybaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Bugün çok ilginç bir şey yaşadık. Müşteriler elinde kredi kartıyla gelip ‘POS’tan şu kadar çekip bize nakit verir misiniz, komisyonu da neyse alın’ demeye başladı. Dikkat ettim birçok esnafa gelen giden olmuş.

‘KANUNEN YASAK’

Yani müşteri bankadan çekim yapamadığı için kredi kartıyla, bize gelip bu şekilde para ihtiyacını sağlamaya çalışıyormuş. Bu durum yasal değil. Sadece bu örnekten çıkarım yaparsak durum gerçekten hiç iyiye gitmiyor. ‘Karşılığı olmayan alışveriş yapılmadan para vermek zaten kanunen yasak’ diyoruz.”

Merkez Bankası (MB), 16 Mayıs’taki değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirmiş, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarıyla nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasını kararlaştırmıştı. Bu düzenlemeyle yoğun altın ve döviz talebini baskılanmasının amaçlandığı yorumu yapılmıştı.

Menkul kıymet zorunluluğuyla birlikte çoğu banka, pazartesi gününden itibaren kredi kartından nakit avansı kapattı. Dün gece de esnek hesap limitlerine sınırlama getirildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar