Teknoloji tekelleri mağazaları küçültüyor

Teknoloji tekelleri mağazaları küçültüyor
Sektör temsilcilerine göre kâr oranlarındaki düşüş 2017'de de devam edecek EKONOMİ – Teknoloji devleri metrekare küçültüp tasarruf tedbirlerine gidiyor....

Sektör temsilcilerine göre kâr oranlarındaki düşüş 2017'de de devam edecek

EKONOMİ – Teknoloji devleri metrekare küçültüp tasarruf tedbirlerine gidiyor. Bu adım, teknoloji tekellerinin 2017'de de kâr oranlarının düşmeye devam etmesinin işareti olarak yorumlanıyor. Sektörün 4 oyuncusundan 2'si 2016'da zarar açıkladılar.

Tüketici güveninde düşüş, pazardaki büyüme hızında yavaşlama, kurdaki volatilite ve pazardaki yoğun rekabete bağlı fiyat savaşları nedeniyle kârlılık oranında yavaşlama yaşandığı ifade ediliyor. Teknoloji marketler zarar yazmaya devam ederken; pazardaki oyuncular mağaza kapanışları ile küçülmeye gidiyor.

Bu yılın ilk aylarında da talepte düzelme sinyalleri gelmediğini belirten sektör temsilcilerine göre, kâr oranındaki düşüş 2017'de de devam edecek.

Yaklaşık 46 milyar liralık büyüklüğe sahip pazarın yüzde 20'sini organize teknoloji perakendecileri oluştururken; bu alanda dört zincir faaliyet yürütüyor.

Bu alanda Türkiye pazarında uluslararası oyuncu olarak sadece Media Markt kalırken; yerli zincirler olarak Teknosa, Bimeks ve Vatan faaliyet gösteriyor.

İngiltere merkezli Electroworld ve Fransız Darty Türkiye'deki mağazalarını Bimeks'e; Almanya merkezli Electronic Partner ve ABD'li Best Buy da mağazalarını Teknosa'ya satarak Türkiye pazarından çekilmişlerdi. Gold Teknoloji Marketleri'ninse geçen yılın başında iflas erteleme başvurusunda bulunduğu açıklanmıştı.

Pazarda kalan dört oyuncudan borsaya açık olan ve finansallarını kamuyla paylaşan iki tekel zarar gösteriyor.

Dün akşam finansal sonuçlarını açıklayan Bimeks, 2016 yılında 147.8 milyon lira, Teknosa da 2016'yı 160.6 milyon lira zararla tamamladı. Teknosa 2015'te 95 milyon lira, 2014'te de 20 milyon lira zarar açıklamıştı.

Öne Çıkanlar