Temmuz ayı itibariyle çiftçilerin bankalara 123,5 milyar TL borcu var

Yüksek girdiler, ürün fiyatının ya geç ya ederinden düşük açıklanması, hasat zamanı yapılan ithalatlar, yetersiz tarım desteklerinin geç ödenmesi çiftçinin bankalara olan borcunu katladı.

Temmuz ayı itibariyle çiftçilerin bankalara 123,5 milyar TL borcu var

Yüksek girdiler, ürün fiyatının ya geç ya ederinden düşük açıklanması, hasat zamanı yapılan ithalatlar, yetersiz tarım desteklerinin bir de geç ödenmesi çiftçinin bankalara olan borcunu katladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, çiftçinin bankalara olan borçluluğunun bu kısırdöngü yüzünden sürekli arttığını gösteriyor.

Açıklanan son verilere göre, çiftçinin batık kredi miktarı 2019 Temmuz’dan 2020 Temmuz’a kadar yüzde 19,5 artarak 5,3 milyar liraya yükseldi. Aynı dönem aralığında üreticinin bankalardan aldığı kredi miktarı 108,6 milyar TL’den 123,5 milyar TL’ye ulaştı.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberde, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçinin üretime devam etmek için kredi çekmek zorunda kaldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"2016- 2020 aralığında ilaç yüzde 24, gübre yüzde 32.5, tohum yüzde 36, mazot yüzde 48, elektrik yüzde 56 arttı. Gübretaş dahil, gübre fiyatlarının dolara bağlı artışı nedeniyle DAP ve üre dahil satışlarını dondurduğu bir süreçte yaşıyoruz. Gübrede DAP özelinde son bir ayda artış yüzde 14 düzeyinde. Yüksek maliyetlere rağmen tarımsal destekler hem yetersiz hem de yıllardır geç açıklanıp, geç ödeniyor. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi, çiftçinin daha fazla gelir elde etmesi sağlanmalı."

çiftçi borç Bankalar ithalat hasat 5 milyar TL