The Economist: Türkiye’de zengin daha zengin, yoksul daha yoksul

The Economist: Türkiye’de zengin daha zengin, yoksul daha yoksul
The Economist dergisi, "Türkiye’de zengin daha zengin, yoksul daha yoksul" başlıklı analizinde, gelir adaletsizliğindeki derinleşmeyi vurguladı.

Artı Gerçek - İngiliz ekonomi dergisi The Economist, Türkiye’deki gelir eşitsizliğine dair analizinde, bir yandan lüks tüketimin doruk noktasına ulaştığını, diğer yandan da enflasyon nedeniyle düşük ve orta gelirli sınıfın satın alma gücünün eridiğini yazdı. The Economist, "ultra zenginlerin sayısı artarken ortalama bir kişiye 'Kendinize zengin hissediyor musunuz' diye sorulduğunda yanıtın 'Kesinlike hayır' olacağını" yazdı.

"Türkiye’de zengin daha zengin, yoksul daha yoksul" başlıklı makalede, gelir eşitsizliğindeki uçurumun derinleştiği vurgulandı. The Economist, enflasyon ve yüksek faiz oranlarının neden olduğu zorlukları ele aldığı yazıda, gelir dağılımındaki adaletsizliği şöyle aktardı:

"Hafta içi bir öğleden sonra, İstinye Park AVM’de mağazalar oldukça hareketli. Şehrin Michelin yıldızlı restoranları ve yat limanları sürekli dolu. Türkiye’nin en büyük şehrinde, lüks malların tüketimi artarken, şaşırtıcı bir servet patlamasının belirtileri her yerde görülüyor.

Zenginler daha da zenginleşiyor: Türkiye’de ultra zenginlerinin (30 milyon dolar veya daha fazla servete sahip olanlar) sayısı 2022 ile 2023 arasında yüzde 10 artış gösterirken ortalama bir Türk’e daha zengin olduklarını hissedip hissetmediklerini sorduğunuz zaman, cevap kesinlikle hayır olacaktır."

'YENİ SÜPER ZENGİNLERE HİZMET VEREN YENİ SEKTÖR'

Yazıda bir yandan lüks tüketimin patladığına dikkat çekilirken, diğer yandan da enflasyon nedeniyle düşük ve orta gelirli sınıfın satın alma gücündeki erimeye de değinildi. TL’nin dolar karşısında yüzde 19 değer kaybettiğine dikkat çekilirken, bunun da gayrimenkul fiyatlarının dolar bazında hızla artmasına neden olduğu belirtildi.

İstanbul ve Bodrum gibi popüler bölgelerde harcamaların artmasının ardında Türkiye’nin “yeni süper zenginleri” için hizmet veren bir varlık yönetimi sektörünün de ortaya çıktığı belirtilirken, bu sektörün Türk varlıklarının hacminin yıl sonunda 123 milyar dolara yaklaşması da bekleniyor. (Kaynak)

Öne Çıkanlar