Ticaret Bakanı 'İsrail'le ticaret yok' dedi, çelik ihracatındaki yüzde 31 bin artışa yanıt getiremedi

Bakanı Ömer Bolat, Filistin'e ihracat yapılıyormuş gibi gösterilerek İsrail'le ticaretin sürdürüldüğü iddialarını yalanladı. Ancak İsrail'in büyük yıkıma yol açtığı Filistin'e çelik ihracatının nasıl yüzde 31 bin arttığı sorusuna yanıt getirmedi.

Ticaret Bakanı 'İsrail'le ticaret yok' dedi, çelik ihracatındaki yüzde 31 bin artışa yanıt getiremedi

Artı Gerçek - İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası gelen tepkilerin ardından Türkiye mayıs ayından itibaren bu ülkeye ticareti tamamen sona erdirdiğini ilan etti. Ancak, Türkiye limanlarından İsrail'e mal taşıyan gemilerin seferlerine devam ettiği, Filistin gibi gösterilen ihracatın asıl alıcısının İsrail olduğu iddiaları gündeme geldi.

Gazeteci Metin Cihan, İsrail'e giden gemilere dikkat çekti, savaş sanayinin ham maddesi çeliğin İsrail'e Türkiye tarafından temin edildiğini gündeme getirdi. Metin Cihan "İsrail ordusunun çelik ihtiyacını karşılamaya devam ediyoruz ama gümrük evrakına yalandan Filistin diye kaydediyoruz. Yüzde 30930 artış olmuş. Geçen sene 156 bin dolar ihracat tutarı bu sene 68 milyon dolar olmuş. Açlıkla boğuşan, bombalar altında hayatta kalmaya çalışan Filistinliler güya bizden milyonlarca dolarlık çelik almış. Bize bunu yedirmeye çalışıyorlar. Özetle, İsrail ordusuna çelik tedarikçiliğimiz 1 yıldır kesintisiz devam ediyor. Üstelik, öyle bir alçaklık ki, bunu gizlemek için Filistin'i kılıf olarak kullanıyorlar.

BAKAN BOLAT'TAN GENEL GEÇER AÇIKLAMA

Ticaret Bakanı Bolat, bugün İstanbul'da düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Programı'nda gazetecilerin, Türkiye'nin İsrail'e ihracatının sürdüğüne dair iddiaları sorması üzerine, dünyada Filistin'de ateşkesi sağlamak için en çok çaba gösteren ülkenin Türkiye, liderin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu yanıtını verdi.

Bolat, Filistin'in bir gümrüğü, deniz limanı, havalimanı ve gümrük kapısı bulunmadığını, ihracat ve ithalat işlemlerini mecburen İsrail liman ve gümrüklerinden geçirdiğini, bunun uluslararası garanti altında olduğunu ifade etti.

Türkiye ile İsrail arasındaki dış ticaretin 2023'te 9,5 milyar dolar olduğunu, bunun 6,5 milyar dolarını Türkiye'nin İsrail'e yaptığı ihracatın oluşturduğunu bildiren Bolat, şu bilgileri verdi:

"Filistinli ithalatçılar ürünlerini alırken, ithalatlarını yaparken kolaylık olsun diye varış yeri İsrail olarak çekiliyordu. O yüzden de o ticaret İsrail ticaret gözüküyordu ancak Filistinlilerin de kendi ifadeleriyle 9,5 milyar dolar civarında yaptıkları toplam ithalatları, 1,5 milyar dolar da ihracatları var dünyaya. Bunun içinde yaklaşık 2 milyar dolarını Türkiye'den alıyorlardı. Yaklaşık 5,5 milyar dolarını da İsrailli tüccarlardan alıyorlardı kendi şehirlerine yaptıkları ithalatları. İsrail'de gümrük kodu 624, Filistin'in gümrük kodu 625. 2 Mayıs'tan itibaren İsrail'e ne bir ihracat sevkiyatı ne de İsrail Türkiye'ye ithalat sevkiyatına izin verilmedi. Hatta şunu söyleyeyim; İsrail'den gelen bazı ithalat ürünleri vardı. Miktarı da 96,5 milyon dolar. Binlerce kalemde gümrüklerde, antrepolarda duruyor. Almadık Türkiye'ye. Araya aracılar koyanlar oluyor. 'Net olacağız, almıyoruz' diyoruz. İsrail kalıcı ateşkesi ilan edinceye ve Gazze'nin yeniden imarı başlayıncaya kadar bu kararımız sabit. Mayıstan bu yana İsrail'e ihracat, ithalat sıfırdır."

'BÜHTAN VE İFTİRA YAPIYORLAR'

Ticaret Bakanı Bolat, sadece Filistin tarafının onay verdiği işlemlere sıkı denetim altında izin verdiklerini söyledi ve "Son derece açık, şeffaf. Bunu sürekli olarak Türkiye'nin İsrail'e olan baskılarını ve siyasi mücadelesini yıpratmak gayesiyle kullanan bu isimleri kınıyorum" dedi.

Uluslararası ticarette, yani deniz taşımacılığında 5-6 tane büyük denizcilik şirketi bulunduğunu belirten Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konteyner ticareti dediğimiz, hacimli ürünlerin ticaretinde ürünleriniz bu şirketlerin üzerinden gitmek ya da gelmek zorunda. Türkiye'nin 605 milyar dolar mal ticareti var. Yaklaşık 170 milyar dolar hizmetler ticareti var. Bizim ihracat ve ithalatta kullandığımız konteyner sayısı 8,3 milyon adet. Bazen konteyner bulamıyor ihracatçılar. Veya ithalatçılar mal getirecek konteyner bulamıyorlar. Bir gemi çeşitli acentelerden aldığı konteynerleri X, Y, Z, Z, Ş vesaire... Gemiye yüklenir, gemi başlar, uğrayacağı limanlarda o yükleri indirir. Yeni yükler alır. Bu yükler dediğimiz, konteynerlerin sahipleri vardır. Kimi zaman boş, kimi zaman içi yükle dolu. Şimdi orada İsrailli bir firmanın konteyner ismini görüyor gemide, 'Bu İsrail'e gidecek' diyor. Hatta o kadar ileri gidiyorlar ki, yani çirkin iftiralara sarılıyorlar, 'ateşli silah, savunma sanayi ürünleri gönderiyorlar' diye de inanılmaz bühtan ve iftira yapıyorlar. Türkiye'den İsrail'e yıllardır hiçbir şekilde savunma sanayi ürünü gitmedi, gitmez de..." (HABER MERKEZİ)

Türkiye israil ticaret ticaret bakanı ömer bolat