TL değer kaybettikçe makaslar açılıyor

Türk Lirası'nın reel değeri gerilemesiyle birlikte, Türkiye'nin ihracat ve seyahat gelirlerinde ivmenin yukarı döndüğü tespit edildi.

TL değer kaybettikçe makaslar açılıyor

EKONOMİ - Geçen hafta Cumhurbaşkanı danışmanları arasında Türk Lirası'nın değeri açısından hararetli bir tartışma yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, kurların aşağı gitmesinin ihracatı zora sokacağını, dolayısıyla Merkez Bankası'nın kura müdahale etmesi gerektiğini söylemişti. Diğer danışman Cemil Ertem ise kur seviyesine düşük demenin yanlış olduğunu belirtmişti.

Veriler ise, TL'nin gerilemesiyle ihracat ve seyahat gelirlerinin yukarı yönlü gittiğini gösteriyor.

Türk Lirası'nın gerçek performansını gösteren reel efektif döviz kuru geriledikçe ihracatın dalgalı da olsa yukarı yönlü seyrettiğini, bunun yanında seyahat gelirlerinin de düzenli olarak arttığı görülüyor.

TL değer kaybettikçe makaslar açılıyor - Resim : 1

Reel efektif döviz kuru 2017 yılının başında son yılların en düşük seviyelerine gerilerken, ihracatta yıllık büyüme verileri de yukarı hareket etti. Bu yılın temmuz ayında TL'nin reel değeri 90 seviyesinin altına gelirken, ihracatta yıllık artış da yüzde 30'ların üzerine çıktı.

TL değer kaybettikçe makaslar açılıyor - Resim : 2

Benzer ivme Türkiye'nin seyahat gelirleri açısından da görüldü. 2017 Nisan ayına kadar paralel seyir izleyen reel efektif döviz kuru ve seyahat gelirleri grafiği bu dönemden sonra birbirinden uzaklaşmaya başladı. Türk Lirası'nın reel değerinin gerilemesiyle seyahat gelirlerinin yukarı yönlü gittiği, temmuz ayında da 2,7 milyar dolara kadar yükseldiği görüldü.

TÜRK LİRASI'NIN BAROMETRESİ REEL KUR

Türkiye'nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) ağustos ayında bir önceki aya göre hafif yükselerek 89,71 değerini almıştı.

Merkez Bankası tarafından yayınlanan endeks ocak ayında, yayımlanmaya başladığı Ocak 2003'ten beri en düşük seviye olan 87.54 değerini almış sonrasında ise yükseliş eğilimine girmişti.

Endeks, haziran ayında 91.47 ile bu yılın en yüksek seviyesini gördükten sonra Temmuz ayında 89.45 değerine geriledi.

Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Denklemde reel efektif kurun azalışı, TL'nin reel olarak değer kaybettiğini, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor.

ihracat seyahat Türk Lirası