TMO çeltikte maliyetin ve piyasanın altında fiyat açıkladı, üreticiler tepkili: Fiyat revize edilmeli

TMO çeltikte maliyetin ve piyasanın altında fiyat açıkladı, üreticiler tepkili: Fiyat revize edilmeli
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı çeltik alım fiyatı piyasadaki alım fiyatının ve maliyetin altında kaldı. Artı Gerçek'e konuşan üreticiler, ziraat odaları ve uzmanlar fiyatın revize edilmesi çağrısı yaptı.

EDİRNE - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), çeltik alım fiyatını açıkladı. Kilogram başına Osmancık grubunun için 25 TL, cammeo grubu için 30 TL, baldo grubu için 31 TL fiyat verildi. Dekar başına maliyeti 25 ila 30 TL arasında değişen üretici, piyasada hali hazırda 33-34 TL'ye alıcı bulan çeltik için TMO'nun açıkladığı fiyatlar karşısında hayal kırıklığı yaşadı.

'FİYAT REVİZE EDİLMELİ'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, fiyatların revize edilmesini gerektiğine dikkat çekti. Arabacı, "Odalarımız ve birliklerimizin hesaplamalarına göre üreticinin dekar başına maliyeti 25-30 TL arasında. Dekar başına da ortalama 700 kilogram üzerinden hesaplama yapıyoruz. Açıklanan fiyatlar beklentinin altında kaldı. Ufak tane dediğimiz 22 TL olan çeşidin en az 25 TL, 25 TL olan orta tanenin en az 28 TL, iri tanenin de en az 32-33 TL olması gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah bakanlık bu fiyatları revize eder. Üreticilerimiz sadece çeltikte değil, bu yıl buğday ve ayçiçeğinde de sıkıntılar yaşadı. Üreticiler, çok zor bir yıl geçirdi. Talep ettiğimiz rakamlar olursa üreticilerimiz en azından bu zorlu süreçte bir nebze olsun para kazanıp, önümüzdeki dönem için üretime devam edebilir" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-09-16-saat-15-29-27-f6d53b1e.jpg
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı

'ENFLASYON YÜZDE 100, ÇELTİK FİYATINDA ARTIŞ YÜZDE 30'

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu da açıklanan fiyatların hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi. Gaytancıoğlu, "Cumhuriyet tarihinin en fazla çeltik ve pirinç ithalatını yaptılar. Türkiye'nin bir yıllık ihtiyacını ithal ederek Edirneli çiftçiye verilmesi gereken parayı başka ülkelerin çiftçilerine verdiler. Yüzde 100'lere varan enflasyona rağmen çeltik fiyatlarını yüzde 30 artırdılar. Bu politika yanlış. TMO fiyat açıklamadan önce zaten uzun daneli çeşitler 33-34 TL'yi görmüştü. TMO ise 30 TL açıkladı. TMO tarafından açıklanan alım fiyatları tam bir hayal kırıklığıdır , üreticinin cebinden hak ettiği gelirin yarısını almıştır. Bu kafayla gıda enflasyonu değil önümüzdeki yıl çeltik üretimi düşer. Biz dışarıdan pirinç ararız. Vatandaşımız da çok daha pahalıya pirinç almak zorunda kalır" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-09-16-saat-15-28-08-a05adb61.jpg
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu

'ÇİFTÇİ ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR'

İpsala'da çeltik üretimi yapan İsmail Göksu da açıklanan fiyatlara tepki gösterdi. "Açıklanan fiyatlar maliyetlerin ve girdilerin çok altında. Kurak bir sezon geçirdik, rekolte kaybı da olacak bu sene. Şu an zaten açıkananan fiyatların üstünde fiyat gidiyor çeltik piyasası. TMO, erken fiyat açıklayarak pazarı bozdu. Fabrikalar fiyatları geri çekmeye başladı. TMO, açıkladığı fiyatla piyasayı zora soktu. Fiyatlar üretici için çok kötü, kimse önünü göremiyor. Böyle giderse çeltik ekiminde düşüş yaşanacak. Destekleme 2011 yılından beri bu sene arttı. O da yeterli bir artış değil. Verdiğimiz verginin stopajını karşılamıyor. Çiftçi her konuda üvey evlat muamelesi görüyor bu ülkede" dedi.

Öne Çıkanlar