Türkiye'de yatırımdan vazgeçen Volkswagen, batarya fabrikası için yer ve partner arıyor

Türkiye'de yatırımdan vazgeçen Volkswagen, batarya fabrikası için yer ve partner arıyor
Türkiye'de fabrika yatırımı için kurduğu şirketi tasfiye eden Volkswagen, elektrikli otomobillere batarya hücresi üretimi için partner şirketlerle birlikte altı fabrika kurmayı planlıyor.

Alman otomotiv devi Volkswagen (VW), elektrikli otomobillerde kullanılan batarya hücrelerinin üretimi için Avrupa'da toplam altı fabrika kurmayı planlıyor.

VW Yönetim Kurulu'nun Teknolojiden Sorumlu Üyesi Thomas Schmall, 2030 yılına kadar partner şirketlerle birlikte Avrupa'da batarya hücresi üretimi yapacak altı fabrika kurmak istediklerini açıkladı. Altı fabrikanın yılda toplam 240 gigawatt saatlik enerji üretmesi planlanıyor.

Geçtiğimiz aralık ayında Volkswagen, Ekim 2019 tarihinde Manisa'da kurduğu şirketi tasfiye etme kararı aldı. Tasfiye ilanı Manisa Sicil Gazetesi'nde yayımlandı. Şirket daha önce pandemi koşullarıyla aralarında Manisa yatırımının da olduğu yatırımlarını askıya almış, sonrasında Slovakya'da 500 milyon euroluk ilave yatırım yapılacağını belirtmişti.

Şirket yatırımların maliyeti ile ilgili ayrıntı vermezken sektörde fabrika başına maliyetin 2 milyar euroyu bulacağı, VW'nin toplamda 12 milyar euro harcayacağı tahmini dile getiriliyor.

Fabrikalardan birinin şirketin Wolfsburg'daki merkezinin yakınında, Aşağı Saksonya eyletindeki Salzgitter kentinde kurulması bekleniyor. Diğer fabrikalar için yer ve partner arayışının sürdüğü ve seçeneklerin değerlendirildiği belirtiliyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre, elektrikli otomobil üretimindeki artış ve kızışan yarışla birlikte batarya hücrelerinin üretimi şirketler açısından giderek daha önemli hale geliyor. Elektrikli otomobillerin en pahalı parçası olan bataryaları üretmek, şirketin kâr marjını da artırıyor.

VW'nin batarya hücre üretiminde maliyetleri düşürmek üzere de plan yaptığı belirtiliyor. Bunun için 2023 yılına kadar VW üretimi elektrikli otomobillerin yüzde 80'inde kullanılabilecek "tek tip hücre" geliştirilmesi hedefleniyor. Yaratıcı üretim metotları ve hammaddelerin geri dönüşümüyle maliyetlerin büyük ölçüde düşürülmesi ve müşteri kitlesinin genişletilmesi amaçlanıyor.

VW'nin, Avrupa'da otomobillerin elektrik ihtiyacını karşılayacak hızlı şarj istasyonlarının sayısını da 2025'e kadar beş kat artırarak 18 bine çıkartmayı planladığı bildirildi. Şarj istasyonları için Birleşik Krallık'tan BP, İspanya'dan Iberdrola ve İtalya'dan Enel şirketleriyle anlaşmalar yapıldığı kaydedildi.

BP ile büyük çoğunluğu Almanya ve Birleşik Krallık'ta olmak üzere yaklaşık 8 bin hızlı şarj istasyonu kurulacağı, ABD ve Çin'de de binlerce istasyon planlandığı belirtiliyor. VW'nin tüm istasyonlar için yaklaşık 400 milyon euroluk harcama planladığı kaydediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar