Türkiye kolonya kuyruğunda: Market ve eczanelere akın edildi

Türkiye kolonya kuyruğunda: Market ve eczanelere akın edildi
Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının ardından yurttaşlar kolonya satan mağaza ve marketlere akın etti. Gıda ürünlerine talep arttı. Fırsatçılar hızla ortaya çıktı.

ARTI GERÇEK - Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten ölümler artarken, Türkiye’de de ilk koronavirüs vakasının ortaya çıkmasının ardından yurttaşlar marketlere ve eczanelere akın etti. Yurdun birçok noktasında marketlerde başta kolonya olmak üzere hijyen ürünlerinin satışında artışlar yaşandı. Bazı yurtaşlar ürünleri bulmakta zorlandıklarını kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüsün Türkiye'de de ortaya çıktığını açıklamasının ardından kolonya ve antiseptik ürünlere ilgi arttı. Yurttaşların hijyen ürünlerinin yanı sıra marketlere giderek makarna gibi gıda ürünlerini de satın aldıkları görüldü.

Bakan Fahrettin Koca’nın koronavirüs vakası ile ilgili açıklaması sonrası marketlerde hareketlilik arttı. Un ve makarna gibi temel besin maddeleri ve kişisel bakım ürünlerinin olduğu raflar kısa sürede boşaldığı gözlendi.

Özellikle İstanbul'da çok sayıda markette makarna gibi ürünlerin rafları boş kalırken, kolonya bulmakta güçlük çekiliyor.

Un ve makarna gibi temel gıda maddelerinin yanı sıra kişisel hijyen ürünlerinde satışlar yüzde 100’ü aşan oranlarda artarken, raflar kısa sürede boşaldı. Bazı marketler, tavuk, eldiven ve kolonya gibi ürünlerin satışına sınırlama getirdi. Market görevlileri, akşam saatlerinde özellikle temel besin maddeleri ve temizlik ürünlerinde diğer günlere göre yüzde 100’e varan artış yaşandığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gıda Perakendeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç, modern perakende kanallarının hali hazırda tedbirlerini aldığını ve tüketici taleplerinin kesintisiz karşılanacağını vurguladı. 

ALKOL KALMADI, KOLONYA FİYATLAR ARTTI

Açıklanan vakadan sonra özellikle kolonya,  sıvı sabunlar, temizlik ürünleri ve makarnaya talebin arttığını aktaran İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, "İnsanlar yeter ki ihtiyaçları kadar alsın. Bu talebi karşılayacak stoklarımız da üretim bağlantılarımız da var. Belki biraz gecikme yaşanır ama bu talep karşılanır"  diye konuştu.

Güzeldere, piyasada alkol bulunmaması nedeniyle kolonya fiyatların da artış yaşandığını belirterek, "İnsanlar önceleri kolonya almaya geldiler. Ancak bir iki aydır piyasada alkol bulunmadığı için özellikle de kolonya teminin de sorun yaşıyoruz. Eskiden 3 liraya aldığımız kolonya şimdi bize 7 liraya gelmeye başladı. İnsanlar mağdur olmasın diye yüksek fiyatlarda kolonya ürettirmeye çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

ONLINE SATIŞLAR 10 KATTAN FAZLA ARTTI

Koronavirüs nedeni ile internet üzerinden yapılan alışverişlerde önemli bir hareketlilik gözlemlediklerini söyleyen GittiGidiyor Genel Müdürü ve TOBB E-Ticaret Sektör Meclis Başkanı Öget Kantarcı, "GittiGidiyor’daki satışlarda da bir ivmelenme yaşıyoruz. Günlük ortalamamızın üç katına varan artış var. En çok satılan ürünler vitamin takviyeleri, hijyen ürünleri ve dezenfektanlar. Antibakteriyel sabunlar ve ıslak mendiller, tuvalet kağıdı ve paketli gıda satışlarında da yükseliş söz konusu. Özellikle dezenfektanlar yok satıyor. Bakliyat ve sıvıyağların satışlarında ise 10 katı geçen artış yaşandı. E-ticaret sektörünün geneline baktığımızda benzer bir tablo var. Tüketicinin yükselişe geçen talebinin tüm sektörde satışların katlanmasına neden olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi de temizlik, hijyen ürünlerinin ve medikal korunma sağlayan ürün gruplarının satışında dünden bugüne ortalama yüzde 300'e varan bir artış olduğunu söyledi.

Bloomberg HT'ye konuşan Metro Türkiye Satın Alma Direktörü Deniz Alkaç ve CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, talep artışına hazır olduklarını, stoklarını önceden artırdıklarını belirtti, vatandaşlara panik olmama çağrısı yaptı.

Metro Türkiye Satın Alma Direktörü Alkaç koronavirüse dair akşamki açıklamalardan sonra temel gıda ürünleri ve hijyen ürünlerinde talep artışı olduğunu söyledi.

TALEBE CEVAP VERMEK İÇİN TÜM ÖNLEMLERİ ALDIK

Metro Grup olarak ürün stoğu anlamında tüm önlemleri aldıklarını ve sıkıntı yaşamadıklarını belirten Alkaç "ciddi biçimde stoklarımızı artırdık. Virüs gelmeden önce üretim plan artırarak stoklarımızı yapmıştık. Büyük mağaza formatımız olduğu için stoklama kabiliyetimiz çok yüksek ve talep artışına rahatlıkla cevap verebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Alkaç makarna, pirinç, bakliyat, konserve ürünlerde, kolonya, çamaşır suyu ve kağıt ürünlerinde talep artışı olduğunu kaydetti. Alkaç, "Paniğe gerek yok bunun daha ötesine bile hazırlıklıyız" dedi.

MAL TEDARİĞİMİZDE SIKINTI YOK

CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu da, bugün olağandışı bir hareketlilik olduğuna ancak panik yapılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Kartallıoğlu, "Avrupa'dan gelen haberlerle zaten buna hazırlanıyorduk dolayısıyla mal tedariğimizde bir sıkıntı yok. Müşterilerin panik yapmadan normal alışverişlerini yapmalarını arzu ediyoruz. Dünkü haberden sonra belli bir yığılma var hem online hem offline mağazada, bunun bir iki gün içerisinde normalleşeceğini umuyoruz. Kimsenin fazla para harcayarak bir adet yerine beş adet ürün almasını tercih etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

FIRSATÇILAR ORTAYA ÇIKTI

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görülmesiyle fırsatçılar da hızlıca sahneye çıktı. İlk olarak kolonya ve maske fiyatlarında fahiş artışlar baş gösterirken, buna makarna satışları da eklendi.

Normalde 6 lira olan iki paket makarnanın online alışveriş sitelerinde 14,50 liradan satıldığı görüldü. Ürünün stoklarda tükenmiş olması da dikkat çekti. Ürünün satıcı firması olarak ise 'İnceler' ismi görünüyor.

    Öte yandan ocak ayı başında 12.50 lira olan 1 litrelik bidondaki kolonyanın fiyatı, mart başında 15.90 TL’ye çıkarken, bugün 'kolonya bitti' şeklindeki abartılı duyurular yüzünden 33 liraya fırladı.

      İlgili Haberler
      Öne Çıkanlar