Türkiye, Rusya’dan petrol ithalatını ikiye katladı

Türkiye, Rusya’dan petrol ithalatını ikiye katladı
Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımların ardından Rusya’yla Türkiye başta enerji olmak üzere işbirliğini artırdı. Türkiye petrol ithalatında Avrupa Birliği'nin boşluğunu dolduruyor.

Ukrayna-Rusya savaşının 24 Şubat'ta başlamasının ardından çok sayıda Batı ülkesinin Rusya’ya karşı petrol yaptırımları uygulamıştı. Yaptırımlara katılmayan Türkiye ile Rusya arasındaki petrol ithalatı da geçen yıla oranla iki kat arttı.

Geçen yıl Avrupa Birliği doğalgazının yüzde 40'ını Rusya'dan karşılamıştı. Reuters'in haberine göre, Türkiye Avrupa Birliği'nin yarattığı boşluğu dolduran ülke konumuna geldi.  Ağustos ayında görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladmir Putin ticaret alanındaki işbirliğini arttırma konusunda mutabık kalmıştı.

PETORL İTHALATI YILLIK 200 BİN VARİLİN ÜZERİNE ÇIKTI

Habere göre Refinitiv verileri Türkiye'nin Urallar ve Sibirya Hafif petrolü de dahil olmak üzere Rusya'dan geçtiğimiz sene aynı dönemde günde 98 bin varil olan petrol ithalatını bu yıl 200 bin varilin üzerine çıkardığını gösterdi.

Veriler TÜPRAŞ ve Azerbaycan'ın SOCAR şirketine ait STAR rafinerisinin Rusya'dan Urallar ve Sibirya Hafif petrolü alımını ciddi şekilde artırdığını aynı zamanda Kuzey Denizi, Irak ve Batı Afrika petrolü alımlarını ise azalttığına işaret etti.

Verilere göre TÜPRAŞ Ocak-Ağustos arasında Rusya'dan günde yaklaşık 111 bin varil petrol alacak. Bu rakam geçtiğimiz sene aynı dönemde 45 bin varil seviyesindeydi.

SOCAR'ın STAR rafinerisinin de Ocak-Ağustos arasında Rusya'dan günde 900 bin varil alması bekleniyor. Refinitiv Eikon verilerine göre bu alım geçen yılın döneminde 48 bin varilde kalmıştı. 

Öne Çıkanlar