Türkiye Varlık fonu devreye girdi, kar yüzdesi düştü
Türkiye Varlık Fonu şans oyunlarının düzenlenmesine başlandı, Milli Piyango İdaresi devre dışı kaldı. Bu nedenle dönem karı yüzde 53.5 azalarak 297.6 milyon TL'ye düştü.
1 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla Türkiye Varlık Fonu tarafından "Sisal Şans A.Ş." aracılığıyla şans oyunlarının düzenlenmesine başlandı ve Milli Piyango İdaresi devre dışı kaldı. Milli Piyango İdaresi’nin karı düşmeye başladı. Milli Piyango İdaresi, 2019’da 54 milyon piyango sattı. Özelleştirmenin ardından 2020’nin ilk yedi ayında satılan bilet 14 milyonda kaldı. Satışlar yüzde 74 azaldı. Özelleştirme, bilet satışını vurdu.
2017'de sadece Milli Piyango bileti satışından 683 milyon 426 bin TL, 2018'de 710 milyon 72 bin TL, 2019'da 686 milyon 659 bin TL gelir elde edilirken, 2020'nin ağustos ayına kadar Milli Piyango biletlerinden kurumun kasasına yalnızca 111 milyon 357 bin TL girdi. Hemen Kazan'da ise 2018'de 188 milyon adet, 2019'da 145 milyon 955 bin adet, 2020'nin ilk 7 ayında ise 44 milyon 917 bin adet oyun oynandı.
İDARE GÜÇLÜK İÇİNDE
1 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla Türkiye Varlık Fonu tarafından "Sisal Şans A.Ş." aracılığıyla şans oyunlarının düzenlenmesine başlandı ve Milli Piyango İdaresi devre dışı kaldı. Bu nedenle Milli Piyango İdaresi'nin dönem karı yüzde 53.5 azalarak 297.6 milyon TL'ye düştü.
Sözcü’de yer alan habere göre TBMM'ye sunulan Sayıştay raporunda, "Azalışa, İdare'nin şans oyunları faaliyetine Ağustos/2020 ayında son vermesi neden olmuştur. 01 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla lisans kapsamındaki şans oyunları yüklenici firma tarafından oynatıldığı için İdare kendi genel yönetim giderlerini karşılamakta güçlükler yaşamaktadır" denildi.
SAHİBİ DEĞİŞTİ GÜVENİM BİTTİ
Haberde, Havva Bahtlı (Emekli), "Piyango almıyorum, çünkü sahipleri değişti. Daha önce devletinken her sene 1-2 tane alıyordum ama artık almıyorum. Güvenim kalmadı. Milletin parasıyla, milleti soyuyorlar. Niye paramı çöpe atayım ki? Zaten piyango hiç kimseye çıkmıyor."
‘KİMSEYE ÇIKACAĞINI ZANNETMİYORUM’
Kadir Güngörür (Saatçi), "Piyango benim için kesinlikle bir umut kaynağı değil. Kimseye çıkacağını zannetmiyorum. Alanlar da boşuna alıyor."
SATIŞLAR DÜŞTÜ
Gülay Eryiğit (Piyango bileti satıcısı), "Çeyrek bilet 30, yarım bilet 60, tam bilet 120 lira. Geçen senelere göre satışlarda çok düşüş var. 4'te 1'e kadar düştü, daha da aşağısı belki de. Bu düşüşün sebebi, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi. Halk ‘Güvenimiz yok' diyor."
‘ŞAİBELİ AMA BİR UMUT ALIYORUZ’
Mümtaz Yıldıztaş (Öğretmen), "Büyük ikramiyenin çıkacağını sanmıyorum ama yine de gelip alıyoruz. Açıkçası şaibeli, güven duymuyorum. Milli Piyango'ya güvenim vardı. Az önce ağabeyim aradı, "Güven duymuyoruz ama sen yine de bana bir bilet al" dedi.
‘ÇALIŞARAK DA BİR ŞEYLER KAZANILIR’
Serpil Can (Ev kadını), "Bir şeyleri umut etmek için piyango çekilişini beklemek saçma bence. İnsanlar çalışarak da bir şeyleri elde edilebilir."
İKRAMİYE ÇIKARSA TRAKTÖRÜMÜ ALIRIM
Süleyman Şahin (Çiftçi), "Güvenimiz yok, çıkacağına inanmıyorum. Bir traktör alacağım, piyango biletini o yüzden aldım. Çıkarsa traktörümüzü alacağız. Elazığ Sivrice'de çiftçiyim, oradan kalkıp buraya geldik bilet için. Anlayacağınız, traktör hayalimiz bile bir umuda kaldı."