Türkiye'nin kredi risk primi sekiz ayın en yüksek seviyesinde

Türkiye'nin kredi risk primi sekiz ayın en yüksek seviyesinde
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasıyla, Türkiye ekonomisinin kredi risk primi, Ekim 2022'den sonraki en yüksek seviyeye yükseldi. Döviz kurlarındaki artış da sürüyor.

Artı Gerçek - Seçim öncesi oluşan havayla 500 baz puanın altına kadar gerileyen Türkiye ekonomisinin risk primi (CDS) 675 baz puanı gördü. Seçimin ardından Türkiye'nin risk priminde 170 baz puana yakın artış görüldü.

Türkiye ekonomisindeki kötüye gidiş doğrudan CDS'ye de yansıyor. Türkiye dünya genelinde risk primi en yüksek ikinci ülke konumunda. Türkiye'nin üzerinde 5 bin baz puanın üzerindeki risk primiyle Arjantin geliyor. Türkiye'nin ardından ise Güney Afrika 317 baz puanla Güney Afrika yer alıyor.

CDS NEDİR?

CDS bir ülkenin aldığı krediyi geri ödememe riskini ifade eden değerdir. Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS'leri genelde büyük uluslararası yatırım bankaları sağlıyor ve o ülkelerin borcunu çevirememesi halinde ödemeyi bu banka üstlenmiş oluyor. Bu bankalar da söz konusu ülkenin geri ödeme yeteneğini, makroekonomik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirliyor.

Bu oran belirlenirken uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar önemli bir rol oynasa da bunun dışında da bir çok faktör göz önünde bulunduruluyor. Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir orandan belirleniyor.

ALIM-SATIM MAKASI AÇILIYOR

Seçimin ardından döviz kurlarındaki yükseliş de sürerken, alım-satım arasındaki makas da rekor seviyelerde. Bankalar ve serbest piyasada 19,72 liradan alınan dolar 21,25'ten satılıyor. Aradaki fark 2 liraya yaklaşmış durumda. Makasın bu kadar açılması ise seçim sonrası döviz kurlarında beklenen yükselişte kaynaklanıyor.

2 bin 215 liradan alınan çeyrek altının satış fiyatı ise 2 bin 266 lira. Gram altında fark 112 liraya kadar çıkmış durumda. 1244 liradan alınan gram altın 1356 liradan satılıyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,38 değer kazanarak 4.653 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 34,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,91 ile madencilik, en çok gerileyen ise yüzde 1,30 işe spor oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar