UBS'ten sonra bir uyarı da Goldman'dan

Dün UBS'in uyarısının ardından bugün de Goldman Sachs, düşük büyüme ve zayıf marjların, Türk bankalarının üçüncü çeyrek karlarını etkileyeceğini belirtti.

UBS'ten sonra bir uyarı da Goldman'dan

EKONOMİ - Dün, UBS, Kredi Garanti Fonu'nda 250 milyar liralık limitte sona yaklaşılırken, bu durumun banka kârlarını baskılayacağını açıklamış, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) etkisinin azalmasının, üçüncü çeyrek banka kârları üzerinde etkili olacağını öngörmüştü.

Benzer bir tahmin bugün Goldman Sachs'tan geldi. Goldman Sachs analistlerinin kaleme aldığı bir raporda, yılın ilk yarısındaki Kredi Garanti Fonu (KGF) etkisinin ardından Türk bankalarının kredi büyümesinin üçüncü çeyrekte yavaşlayacağı yönündeki beklenti dile getirildi.

Değerlendirmeye alınan Türk bankalarının özsermaye ve aktif karlılıklarının üçüncü çeyrekte sırasıyla 200 ve 20 baz puan düşeceği beklenen raporda, üçüncü çeyrek için düşük net kar marjı ve yüksek kredi maliyetleri işaret edildi.

Banka net kar marjının dördüncü çeyrekte varlıkların yeniden fiyatlanması ve yıl sonu TÜFE rakamlarıyla 30 baz puanlık toparlanma gerçekleştirmesini bekliyor. Bununla birlikte raporda, bu durumun vergi değişikliğiyle dengeleneceğinin altı çiziliyor.

Dün de, UBS analisti Cihan Saraoğlu tarafından kaleme alınan raporda, Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) etkisinin azalmasının, üçüncü çeyrek banka kârları üzerinde etkili olacağı öngörüldü.

UBS, üçüncü çeyrekte banka kârlarında yıllık yüzde 9 büyüme beklerken çeyreklik bazda yüzde 10 daralma öngörüyor. Rapora göre kurum, düzeltilmiş net faiz marjının TL mevduat faizlerindeki artış nedeniyle çeyreklik bazda 10 baz puan gerilemesi bekleniyor.

Maliyet artışının kredilere yansıdığı, buna karşın KGF ve kredi artış hızının yavaşlaması nedeniyle yeniden fiyatlamanın yavaş olduğu tespiti yapıldı. TSKB ve Garanti, net faiz marjında ve çekirdek karlılık artışında pozitif performans göstermesi beklenen iki banka olarak gösterildi. Garanti’nin daha fazla swap kullanmasının marjlarına yardımcı olacağı kaydedildi. Swap faizleri büyük ölçüde aynı kalırken TL mevduat faizlerinin çeyreklik olarak 90 baz puan arttığı kaydedildi.

"CARİ İŞLEMLER HESABI HASSAS BİR HALE GELİYOR"

Öte yandan, UBS stratejisti Manik Narain, Türkiye ile ABD arasındaki gerginliği dikkate alarak, "Piyasaların telaşa kapılması için risklerde ani bir yükseliş olup olmayacağı kesinlikle net değil" dedi.

Narain, söz konusu durumun Türk Lirası cinsinden varlıklar üzerinde daha çok doğrudan yabancı yatırımlar ve bankaların dış borçlanması açısından olumsuz etkisine dikkat çekti. Narain, doğrudan yabancı yatırımların ve bankaların dış borçlanmasının olumsuz etkilenerek cari işlemler hesabının portföy girişlerine daha hassas hale geldiğinin altını çizdi.

kar Bankalar Goldman Sachs KGF UBS üçüncü çeyrek