UNESCO Göreve: Sessizliğini boz, harekete geç
Küresel iklim hareketi 350.org, yeni bir uluslararası kampanya başlattı. Kültürel ve doğal miras alanlarında planlanan termik santrallere 'dur' demeyen UNESCO’yu göreve çağırdı.
EKONOMİ - Dünyanın dört bir yanında fosil yakıtların terk edilmesi için mücadele eden küresel iklim hareketi 350.org, bugün yeni bir uluslararası kampanya başlatıyor. İklim değişikliği konusunda sessizliğini bozmayan, kültürel ve doğal miras alanlarında planlanan kömürlü termik santral ve fosil yakıt projelerine dur demeyen UNESCO’yu göreve çağırıyor.
Türkiye’nin dört bir yanında ortak mirasa ve geleceğe sahip çıkmak için verilen mücadele sürüyor. Çanakkale’de, Tekirdağ’da, İzmir’de, Bartın’da, Adana’da ve diğer birçok şehirde yerel hareketler, kömürlü termik santrallere karşı direniyor. Türkiye, yaklaşık 70 GW’lık yeni kömürlü termik santral kurmayı planlıyor. Bu santrallar antik kent Kyme’yi, zeytin ağaçlarını, Kaz Dağları’nı tehdit ediyor. "Zeytin mi tesis mi" gibi söylemlerle başta kömürlü termik santraller olmak üzere kirli teknolojiler uğruna, gelecek nesillere bırakacağımız ortak kültürel ve doğal mirasımız tehlikeye atılıyor. Üstelik kömür, iklim değişikliğinin bir numaralı sorumlusu.
Sadece Türkiye’de değil, kömür ve fosil yakıtlar dünyanın dört bir yanında kültürel mirasımızı abluka altına almış durumda. Türkiye’den Bangladeş’e, Avustralya’dan Kenya’ya topluluklar yaşam alanlarını korumak için her gün mücadele ediyor.
UNESCO ve Dünya Mirası Komitesi ise sessiz kalmayı tercih ediyor. Dünya’nın çeşitli yerlerinde zeytinlikleri "Dünya Kültürel Mirası" olarak ilan eden UNESCO, Türkiye’de ne Aliağa’nın yanı başındaki Kyme antik kenti için ne de yüzlerce yıllık zeytin ağaçları için harekete geçmiyor.
350.org'dan yapılan çağrıda şöyle dendi: "Artık sadece geleceğimiz değil, geçmişimiz de tehlike altında. UNESCO ve Dünya Mirası Komitesi’nin fosil yakıtlara karşı bir duruş almasını, Paris Anlaşması’na uyum çağrısı yapmasını talep ediyoruz. UNESCO, yaşamı, geçmişi ve geleceği korumalı, Kyme’de, Sundarbans’da, Büyük Mercan Resifi’nde, mücadele eden yerel hareketlerle birlikte olduğunu göstermelidir. Hükümetlere, bu projeleri ve iklim değişikliğinin suçlusu fosil yakıt yatırımlarını durdurun diyebilmelidir. Bu yüzden, bütün dünyadan insanlar UNESCO’nun kuruluş amacını yerine getirmesi için bir araya geliyoruz ve UNESCO’yu göreve çağırıyoruz. Ortak mirasımızı, eşsiz kültürel ve doğal alanlarımızı kömürden ve iklim değişikliğinden koru. Sessizliğini boz ve hükümetlere Paris Anlaşması’na uymaları için çağrı yap."
350.org'dan yapılan açıklamada ayrıca, "Türkiye, Kenya, Bangladeş, Avustralya’da yaşam mücadelesi veren toplulukların mücadelesine kuruluş amacına uygun olarak destek vermesi için UNESCO’ya sesleniyoruz. Bu dört ülke, gerek kültürel gerek biyoçeşitlilik merkezi alanlarını korumak için yalnız olmamalı. Mesajlarını duyurmak için kısa videolar hazırlandı. Her hafta bir video ile bu yıl Temmuz’da Polonya’da toplanacak UNESCO Dünya Miras Komitesi’ne mesaj verilecek. Küresel bir imza kampanyası başlatılıyor. İmza kampanyası: http://act.350.org/letter/unesco_tr/" dendi.