Urfa'da ziraat odalarından buğday fiyatına tepki: Komik bir rakam

Urfa'da ziraat odalarından buğday fiyatına tepki: Komik bir rakam
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı hububat alım fiyatına tepkiler sürüyor. Urfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, "TÜİK verilerine göre enflasyonu düşündüğümüz zaman bu gerçekten de komik bir rakam" dedi.

URFA - Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), 2024 hububat alım fiyatlarını 6 Haziran'da açıkladı. Ekmeklik buğdayın kilogram fiyatı 9,25 TL, makarnalık buğdayın kilogram fiyatı 10 TL, arpanın kilogram fiyatı ise 7 lira 25 kuruş olarak belirlendi. Açıklanan fiyatlarsa üreticiyi memnun etmedi.

'Tarımın başkenti' olarak nitelendirilen Urfa'da ziraat odası başkanları da TMO'nun hububat alım fiyatlarına tepki gösterdi. Urfa Ziraat Odası Başkanlığında bir araya gelen ziraat odaları başkanları, açıklanan fiyatlar nedeniyle çiftçilerin önümüzdeki yıl nasıl ürün yetiştireceği telaşına girdiğini söyledi.

Geçen yıla oranla buğdayda yüzde 11, arpada ise yüzde 3'lük bir artış olduğunu belirten Urfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hikmet İpar, "TÜİK verilerine göre enflasyonu düşündüğümüz zaman bu gerçekten de komik bir rakam" dedi.

'BU FİYATLARLA İKİNCİ EKİM SEZONUNA GİRMEYİ RİSKLİ BULUYORUZ'

TMO'nun açıkladığı buğday ve arpa alım fiyatlarına karşı maliyetlerde yüzde 67 artış yaşandığına dikkat çeken İpar, şöyle konuştu:

"Kimi girdi maliyetleri yüzde 30 ile 40 iken, mazot yüzde 100'ün üzerinde bir artış göstermiştir. Bunun ortalamasını aldığımızda yüzde 67'lik bir artışa rağmen ve TÜİK'in verilerine göre, yüzde 75'lik bir enflasyona rağmen yüzde 11'lik buğday artışı çok komik ve gülünç durumda kalmıştır. Buna çiftçilerimiz oldukça tepkili ve içerlenmektedirler.

Böyle giderse biz, bu üretimden vazgeçmeye çalışacağız. Evet, çiftçilerimiz onurunu kurtarmak için zarar da etse ekmek zorunda fakat bu şartlar altında bırakın dünya çiftçileriyle rekabet etmeyi, biz bu fiyatlarla ikinci bir ekim sezonuna girmeyi dahi riskli buluyoruz. Bu şekilde devam ederse emin olun çiftçilerimiz kan ağlayacaktır ve fiyatların açıklanmasıyla birlikte maalesef piyasada buğday alımları 8.5 liraya kadar düşmüştür."

'ÇİFTÇİLERİMİZ ÇOK ZOR DURUMDA'

Çiftçinin borçlu olduğunu ve ödemelerini yapamamasının beraberinde farklı sorunları getireceğini vurgulayan İpar, şöyle devam etti:

"8.5 liraya düşen bir buğdayı çiftçilerimiz satmak zorunda kalacaklardır. Bununla beraber çiftçilerimiz buğdaylarını TMO'ya vermek zorunda bırakıldıkları zaman ki piyasada fiyat düşük olunca mecburen bunu yapmak zorundalar, bunu yaparken bile çiftçilerimize 45 günlük bir vade tanınmaktadır. Bu 45 günlük vade bile çiftçilerimiz için çok sıkıntılı bir süredir. Çiftçilerimiz borçlu perişan ve çok zor durumda. Çiftçilerimiz borçlarını ödemek zorunda. Ödemedikleri zaman çiftçi ile alacaklı arasında sorunlar çıkacaktır ve bu da sosyal patlamalara gebe demektir."

'FİYATLAR ARTIRILSIN, DESTEKLEME ÖDEMESİ ÖNE ÇEKİLSİN'

Hububata verilen desteklemenin öne çekilmesi ve TMO'nun alım fiyatlarını revize etmesi çağrısı yapan İpar, "1 lira 75 kuruşluk bir destek var. Bu da sevindirici bir olay çünkü 1 lira 75 kuruş desteğin yüzde 75 artırılması demek. Ancak TÜİK'in verilerine göre enflasyonu düşündüğümüz zaman önümüzdeki yıla kadar bu destekleme ödenmeyeceği için bu yine 1 lira değerinde olacaktır. Desteklememizi en azından öne alırlarsa ve bir ya da iki ay içinde öderlerse ve bu belirlenmiş olan fiyatlar revize edilip bir miktar daha artış gösterilirse çiftçilerimiz nispeten de olsa rahat bir nefes alacaktır" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar