Uzmanlar kur korumalı mevduatı değerlendirdi: Türkiye tarihinin en büyük soygunu KKM ile yapılıyor

Uzmanlar kur korumalı mevduatı değerlendirdi: Türkiye tarihinin en büyük soygunu KKM ile yapılıyor
Kur korumalı mevduat hesabı kapsamı genişletildi. Yabancı kişi ve şirketler de sisteme dahil olabilecek. Uzmanlar yabancıların bu sisteme neden ilgi göstermeyeceğini dile getirdi.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi kararı ve ekonomi politikaları nedeniyle rekor kıran dövizin yükselişini bir nebze de olsa durdurmak için kur korumalı mevduat sistemi geliştirildi. Kur korumalı mevduat hesabı yatırımcıların TL cinsinden faizini garantilerken, kurda yaşanabilecek olası yükselişi de kaçırmamasını sağlayan dövize endeksli mevduat ürünü olarak sunuldu.

Kur korumalı mevduat hesabı kapsamı genişletildi. Yabancı kişi ve şirketler de sisteme dahil olabilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, kur korumalı mevduat sisteminde değişiklik yapıldı.

Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin dolar, euro ve sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabı ve katılım fonu hesaplarının TL çevrilerek kur korumalı mevduat (KKM) sistemine dahil edilmesinde öngörülen tarih sınırlaması kaldırılırken kurumsallarda ise sınır 2021 sonu olarak devam edecek.

Resmi Gazete'de sayısında yayımlanan düzenlemeye göre yapılan değişiklikle, yenilenen hesapların ilk açılışta dönüşümü yapılan döviz tutarı ve altın miktarının dönüşüm fiyatı üzerinden destekten yararlanmaya devam edeceğine ilişkin hüküm madde metninden çıkarıldı.

İlgili KKM hesaplarının ilk açılışta dönüşümü yapılan döviz tutarı ve altın miktarının dönüşüm fiyatı üzerinden destekten yararlanmaya devam edeceğine ilişkin kaldırılan hüküm yerine yenileme yapılabileceği ancak yenilenmede "kapsam, usul ve esaslar"ın TCMB tarafından belirleneceğine dair hüküm getirildi.

KKM ile ilgili uzmanlar şu değerlendirmelerde bulundu:

Mahfi Eğilmez, "Kur korumalı mevduat hesabının üç aylık getirisinin yüzde 17'lik kısmını (4.284 TL) mevduatın yatırıldığı banka ödüyor ve adı faiz oluyor. Üstünü (15.716 TL) Hazine, vergi gelirleri ve faizle borçlanarak topladığı paralarla ödüyor ve adı faiz olmuyor. Anapara 100 bin TL üzerinden hesaplanmıştır. Onu da ekleyeyim" dedi.

Prof. Dr. Hakan Kara, "Kur korumalı mevduat (KKM) kamunun döviz riskine dair epey farkındalık yarattı fakat aslında KKM toplam risk içinde devede kulak kalıyor. Kamunun toplam döviz açık pozisyonu 200milyar doları geçti. Kurda her 1 TL artış 200 milyar TL ek yük getiriyor. KKM henüz bunun küçük bir kısmı.

Şimdi KKM’yi düşünelim. Hazine yıl başında 14TL/dolardan bağlanan 100 doalr mevduata garanti versin. Kur yüzde 50 sıçrasa o yılın bütçe dengesine doğrudan etkisi 100* %(50-17) *14=462 TL. Dolayısıyla KKM’de maliyet bütçe üzerine hemen binerken döviz cinsi borçlanmada yük ileriye erteleniyor. Özetle, kendi paranızı pul yapıp bütçenizi dolara endekslerseniz er ya da geç bedelini toplum öder. KKM’de daha hızlı hissedilirken döviz cinsi borçlanmada zaman alır."

Mustafa Sönmez, "Türkiye Cum tarihinin en büyük soygunu KKM ile yapılıyor. Milyarları bulacak verginin üçte ikisi (yaklaşık yüzde 63'ü) sayıları yüzde 0,37'yi yani mevduat sahiplerinin yüzde yarımını bile bulmayan büyük rantiyelere, şirketlere aktarılıyor. Bu, kendi inançlarına göre bile ağır bir HARAM'dır" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, kur korumalı mevduatın kapsamının genişletilerek yabacılara da açılmasına ilişkin olarak, "Cevap çok basit: Yabancı yatırımcı KKM’ye itibar ermez. Bu işten avantajlı çıkması ancak TL’nin dolar/euro karşısında değer kaybetmemesiyle olur. Bu durumda üç aylık dört faizi cebe atar. Türkiye’ye çok ilgi duyuyorsa yüzde 8.2 faizli beş yıllık eurobond alır" dedi.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, "KKMH'a benzer bir uygulama olan, 1970'li yıllarda uygulanan ve 1984-89 yılları arasında geri ödenen DÇM'ler (Dövize Çevrilebilir Mevduat) için dönemin Başbakanı Turgut Özal, 'Kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol bulmuşlar. Bilgisizliğin vesikasıdır bu.İnşallah sonraki iktidarlar ders alırlar' demiş" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar