Uzmanlar TCMB'nin faiz indirimi kararını değerlendirdi: Halk sefalete sürükleniyor

Uzmanlar TCMB'nin faiz indirimi kararını değerlendirdi: Halk sefalete sürükleniyor
Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi sonrası dolar ve euro kurlarıyla risk priminde hızlı yükseliş yaşandı. Uzmanlar, dünyanın tam tersi şekilde alınan faiz indirimi kararını eleştirdi.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 13'e indirdi. TCMB, geçen yılın son dört toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk yedi toplantısında faizde bir değişiklik yapmamıştı.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin etkisiyle 20 Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. TCMB'nin 1 puanlık indiriminin ardından dolar/TL kuru 18,13 seviyesinin üzerini gördü.

Türkiye'nin risk primi de kararın ardından hızlı yükseldi. Beş yıllık kredi temerrüt takası kararın etkisiyle 777 baz puan seviyesini gördü.

Piyasaları şaşırtan kararın ardından dolar/TL, 18,14'e kadar yükseldi. Karar öncesi dolar/TL 17,97 seviyesinde işlem görüyordu. Euro/TL de 18,28 seviyesinden 18,48'e kadar yükseldi.

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın beklenmeyen faiz indirimi kararını değerlendirdi:

Mahfi Eğilmez, "Merkez Bankamızı kutluyorum. Dosta düşmana para politikasının nasıl yönetileceğini gösteriyor. Yalnız 100 puan az oldu, 300 olmalıydı!" dedi.

Uğur Gürses, "Kör gözüm parmağına…halkı yoksullaştıracak kararları sonuçlarını bilerek alanlar suç işliyor" ifadelerini kullandı.

Atilla Yeşilada, "Gayret TCMB, senin sayende Suudi parası da artık RTE'yi kurtarmaz" dedi.

Selçuk Geçer, "Merkez Bankası 100 baz puan faiz indirdi. Dolar 20 hayırlı olsun" dedi.

Mustafa Sönmez, "İnsanın köpeği ısırması gibi, enflasyon yüzde 80'in üstünde seyrederken faiz indirmek, 13'e düşürmek, haberdir! :)) Dünya bu cinneti konuşmaya başladı bile!" dedi.

İris Cibre, "Bunu test için mi yapıyorlar, bilinçli mi yapıyorlar bilmiyorum fakat halkı göz göre göre sefalete sürüklüyorlar Göz göre göre!!!" tepkisinde bulundu.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "KKM'de MB faizi + 3 puan uygulanıyor. Bugünkü faiz indirimi ile birlikte bankaların KKM maliyeti, yenilenen hesaplar için düşmüş olacak" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar