Uzmanlar Merkez Bankası'nın kararını değerlendirdi: Piyasalarla resmen 'alay' edildi
Bir önceki toplantıda faizde 200 puan artışa giden Merkez Bankası, tahminlerin tersine faizi sabit bıraktı. Sürpriz karar sonrasında döviz kurları sert bir şekilde yükselişe geçti.
ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekim ayı toplantısında bir hafta vadeli repo faizini değiştirmeyerek yüzde 10,25 seviyesinde bıraktı. 24 Eylül'deki son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi 200 baz puan artırılarak yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltilmişti.
TCMB, geç likidite penceresi (GLP) faizi ile gecelik borç verme faizini farkını 300 baz puam olarak belirledi. Merkez Bankası'nın kararı ile birlikte GLP faizini yüzde 13,25'ten yüzde 14,75'e yükseldi.
Merkez Bankası, oluşan güçlü beklentilere rağmen politika faizinde bir değişikliğe gitmedi. Sürpriz karar sonrasında döviz kurları sert bir şekilde yükselişe geçti. Karar öncesi 7,80'in altını gören dolar/TL kuru, faiz kararı sonrası 7,9799 seviyelerine kadar çıktı.
Açıklamada, "Para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar verildiğini duyurdu. İlgili fark daha önce 150 baz puan idi.
Para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlandığını kaydeden TCMB, bu doğrultuda politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliğin arttırılmasına ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar verildiğini paylaştı.
KARAR ÖNCESİNDE PİYASA BEKLENTİLERİ NE YÖNDEYDİ?
Bugün faiz kararı öncesinde yapılan anketlerde Merkez Bankası'nın faiz artışına gitmesi ve faizi yüzde 12 düzeyine çekmesi bekleniyordu.
Foreks tarafından düzenlenen ankette katılan 21 ekonomistin tamamı faiz artırımı kararı alınacağı görüşünü savunmuştu. Ankette beklentiler yüzde 11,25 ile 13,25 aralığında oluşmuştu.
Reuters anketinde ise katılımcı 17 kurumun tamamı politika faizinde artış beklerken tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin yüzde 10,25'ten yüzde 12'ye arttıracağı yönündeydi. Reuters anketinde artış tahminleri 100 ila 300 baz puan arasında değişiyordu.
AA Finans'ın TCMB'nin gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin artırılacağını tahmin etti. Faiz artışı bekleyen ekonomistlerin beklentileri 100 baz puan ila 200 baz puan arasında yer almıştı.
Bütün tahminlerde faizin artırılacağı yönünde beklenti oluşurken, Merkez Bankası'nın piyasalara ters köşe yapması dikkat çekti.
Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, "Piyasalarla resmen "alay" edildi. Faiz yükseltilecek ortamı hazırlandı; hatta AA bile bu yönde haberler yaptı.... Neden acaba?" diye sordu.
Piyasalarla resmen "alay" edildi.
— ibrahim Kahveci (@Kahvecibrahim) October 22, 2020
Faiz yükseltilecek ortamı hazırlandı; hatta AA bile bu yönde haberler yaptı....
Neden acaba?
Ekonomist Mustafa Sönmez, "Saray’ı ikna edemediler herhalde faiz konusunda, faiz artışı yok. dolar 7,80'lere düşmüştü hızla 8'lere doğru çıkıyor" diyerek, "Bir ay önce Merkez Bankası faiz artırdığında, bir şeylerin değişmeye başladığını öne sürenler, bugün faiz artırılmayınca hayal kırıklığına uğradılar. Saray’ın dediği yapılıyor, bunu anlamadınız mı hala?" değerlendirmesi yaptı.
Bir ay önce Merkez Bankası faiz artırdığında, bir şeylerin değişmeye başladığını öne sürenler, bugün faiz artırılmayınca hayal kırıklığına uğradılar.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) October 22, 2020
Saray’ın dediği yapılıyor, bunu anlamadınız mı hala?
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Merkez Bankası faizi artırmadı! Ekranlardaki "uzmanlar" kıvranıyorlar! Çok mantıklı bir karar olduğunu izah edene kadar akla karayı seçiyorlar!" şeklinde görüş bildirerek, "- Tamam efendim dokunmayalım, nasıl münasip görürseniz... - ...... - Sinirlenmezseniz bir maruzatımız olacak, diyoruz ki bari şu geç likidite penceresini biraz yukarı çeksek, malum dış güçler boş durmaz efendim..." mesajlarını paylaştı.
- Tamam efendim dokunmayalım, nasıl münasip görürseniz...
— Hayri Kozanoğlu (@HayriKozanoglu) October 22, 2020
- ......
- Sinirlenmezseniz bir maruzatımız olacak, diyoruz ki bari şu geç likidite penceresini biraz yukarı çeksek, malum dış güçler boş durmaz efendim... https://t.co/75L5rEL13M
Ekonomist Uğur Gürses, "Sahi ciddi ciddi kredi mi açılmıştı bu para politikasına?" dedi.
Sahi ciddi ciddi kredi mi açılmıştı bu para politikasına?
— Uğur Gürses (@ugurses) October 22, 2020
İktisatçı Mahfi Eğilmez ise, "TCMB'nin faiz konusunda ne karar vereceği sorusuna verdiğim yanıt hiç değişmez. Bu kez de aynı yanıtı vermiştim: TCMB'nin faiz kararını tahmin edemem, çünkü neye göre karar verdiğini bilmiyorum" şeklinde bir yorum yaptı.
TCMB'nin faiz konusunda ne karar vereceği sorusuna verdiğim yanıt hiç değişmez. Bu kez de aynı yanıtı vermiştim: "TCMB'nin faiz kararını tahmin edemem, çünkü neye göre karar verdiğini bilmiyorum."
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) October 22, 2020
Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Merkez Bankası faizleri artırmadı diye borsanın düşmesi, Türkiye'de "ekonomik ilişkilerin" ne kadar olağan dışı olduğunun bir başka göstergesi olsa gerek" değerlendirmesinde bulundu.
MB faizleri artırmadı diye borsanın düşmesi, Türkiye'de "ekonomik ilişkilerin" ne kadar olağan dışı olduğunun bir başka göstergesi olsa gerek.
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) October 22, 2020