Vedat Işıkhan: Net asgari ücret 17 bin 2 lira

Vedat Işıkhan: Net asgari ücret 17 bin 2 lira
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Türk-İş Başkanı Atalay'ın da bakanlığa gelmesiyle yeni asgari ücret rakamını açıkladı: 700 lira asgari ücret desteğiyle 1 Ocak 2024'ten itibaren net asgari ücret rakamını 17 bin 2 lira olarak belirledik.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) başkanlarının katılımıyla yaptığı toplantı sona erdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, 19.30'da yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını açıklayacağı belirtildi ancak toplantı Türk-İş yetkilileri gelene kadar ertelendi.

ATALAY: UZLAŞI YOK

Türk-İş heyeti 19.40 civarı bakanlığa geldi. Türk-İş Başkanı Ergun Atalay bakanlığa girerken uzlaşı var mı sorusuna, "Uzlaşı yok" cevabını verdi ve "Bakanlık teklifini açıklayacak, sonra da biz teklifimizi açıklayacağız" dedi.

IŞIKHAN: 17 BİN 2 LİRA

Vedat Işıkhan saat 19.50 civarında başkanlarla birlikte toplantı salonuna geçerek şu açıklamayı yaptı:

"1 Ocak 2024 itibarıyla geçerli olacak asgari ücret rakamıyla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Bu süreci ortak bir mutabakat zemininde yürüten tüm paydaşlara, Türk-İş Başkanı Atalay'a ve TİSK Başkanı'na teşekkür ediyorum. Burada bir asgari ücret alt sınırının belirlemesi yanı sıra toplumsal mutabakata katkı sağlayacak her türlü yapıcı yaklaşımın sergilenmesini de son derece önemli buluyorum.

700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Temmuz ayına göre artış yüzde 49, ocak ayına göre yüzde 100 oldu. Yeni miktarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz."

ATALAY: TALEBİMİZ 18 BİNDİ

Atalay ise şunları söyledi:

"27 gündür süren bir süreç. Biz Türk-İş olarak bugüne kadar resmi bir rakam söylemedik. İki saat önce ifade ettik. Talebimiz 18 bin liraydı ve yılda iki kere müzakerenin yapılmasıydı. Maalesef fiyat artışları ortada. Ama anlaşılan sayın bakanımızın ve işveren temsilcilerimizin anlaştığı rakam 17 bin lira. Bu başlangıç ücreti olmasına rağmen maalesef bu benim ülkemde geçim ücreti oldu. Enflasyon durmadığı müddetçe biz yılda bir kere asgari ücretin artmasıyla milletin talebini yerine getiremeyiz."

Ergun Atalay, toplantı bitiminde de bir kez daha şerh koyduklarını ve karara katılmadıklarını söyledi.

ERDOĞAN'DAN PAYLAŞIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılı için net 17 bin 2 lira olarak belirlenen yeni asgari ücretle ilgili, "Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" dedi.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar