'Vergi artışı' bankalara satış getirdi
Gün içerisinde satıcılı görünüm sergileyen Borsa İstanbul, finans sektörüne yönelik vergi artışı haberi ile düşüşünü hızlandırdı. Bankacılık hisselerinde kayıp yüzde 4'e ulaştı.
EKONOMİ - Hisse senedi piyasasında kayıplar, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın çeşitli vergilerde artış yapılacağını açıklamasının ardından kayıplarını artırarak yüzde 2'yi aştı, bankacılık hisselerinde kayıplar yüzde 4'e ulaştı.
Bakan Ağbal, kurumlar vergisinde bazı düzenlemeler yapıldığını belirterek, finans sektöründe kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkaracak yasal düzenlemeyi Meclis'e sevk ettiklerini açıkladı.
VERGİ ARTIŞI OLUMSUZ ALGILANDI
Tek fiyattan işlem seansına yüzde 1.1 ekside 102,741 puanla giren BIST-100 endeksi, Ağbal'ın açıklamalarıyla birlikte kayıplarını kademeli olarak artırarak 101,447 puana kadar geriledi. Gün içerisinde 3.5857 seviyesini gören dolar/TL, bu seviyelerde kalmakta zorlandı. Bir ara 3.56 seviyelerine doğru çekilen kur, yeniden 3.57'nin üzerinde.
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Bütçedeki kötüleşmenin faizler üzerindeki negatif etkisini gören hükümet bugün itibariyle yeni bir modele geçtiğini ve bunun da maliye politikası ile yapılacağını gösterdi. Bu açıklanan vergiler kesinlikle beklentiler dahilinde değildi. Bu yeni maliye politikası üzerinden sürdürülecek büyüme modelini hisse senedi negatif görürken, faizlere ise uzun vadede yukarı bir etki yapabileceğini düşünüyoruz" dedi.
'VERGİDE ARTIŞIN EKONOMİYE ETKİSİ KAÇINILMAZ'
JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, Orta Vadeli Program'a ilişkin yaptığı açıklamada, vergi oranlarının yukarı yönlü güncellenmesinin ekonomi üzerinde sınırlayıcı etki yapmasının 'kaçınılmaz' olduğunu söyledi. Ökmen konuya dair şu değerlendirmeleri yaptı:
"Cari açık seviyesinin Türkiye ekonomisi için şu anda yönetilebilir düzeyde olduğuna ilişkin politika yapıcılarının yaptığı belirlemeye katılıyoruz. Yapısal reformlar yelpazesi gerçekleşmeden, orta vadeli programda (OVP) enflasyon için yüzde 5 olarak belirlenen nihai hedef; ortalama yüzde 5,5 olarak öngörülen büyüme ve %3,9 olarak belirlenen çarı açık hedefleriyle zıt yönde hareket edecektir. OVP’da yüzde 5,5 oranındaki ortalama büyümenin, şu andaki güncel işsizlik oranının aşağı düşmesine yardımcı olmasını zor bir olasılık olarak öngörüyoruz. Bütçe açığının güncel ve uzun vadedeki seviyelerini riskli görmüyor, mali disiplinin devam edeceğini varsayıyoruz. OVP için belirlenen kalıcı fiyat istikrarına odaklı para politikası sürdürülebilme hedefinin sağlanabilmesi Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla çok yakından ilgilidir. Kamu gelirlerinin artırılması amacıyla vergi oranlarının yukarı yönlü güncellenmesi canlanan ekonomi üzerinde sınırlayıcı etki yapması kaçınılmaz olacaktır. Ancak, bu baskılanma, altyapı için planlanan kamusal yatırımlar ile dengelenebilmesi halinde genel düşüşün önlenmesi mümkündür."