Vergiden kaçan para 1,6 trilyon dolar

Oxfam’ın hazırladığı bir rapora göre, ABD'de vergi ödemek istemeyen 50 dev şirketin off-shore fonlarının büyüklüğü 1,6 trilyon dolara ulaştı.

Vergiden kaçan para 1,6 trilyon dolar

EKONOMİ - ABD Başkanı Donald Trump, ABD şirketlerinin evlerine geri getirmek için çabalarını sürdürürken uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın hazırladığı bir rapor, ABD’nin en büyük 50 şirketinin daha az vergi ödemek için off-shore hesaplarında yaklaşık 1,6 trilyon dolar tuttuğunu ortaya attı. Oxfam’ın raporuna göre, ABD’de aralarında Apple, Microsoft ve Wall Mart gibi dünya devlerinin bulunduğu 50 büyük şirketin, daha az vergi ödemek için off-shore hesaplarında yaklaşık 1,6 trilyon dolar tuttuğu belirtildi. Söz konusu şirketler arasında Apple’ın ABD dışındaki yaklaşık 200 milyar dolarlık off shore fonu ile ilk sırada, Pfizer’in 193,6 milyar dolar ile ikinci, Microsoft’un ise 124 milyar dolar ile üçüncü sırada olduğu kaydedildi.

200 MİLYAR DOLAR ARTTI

Raporda, dünya devi şirketlerin ABD’de daha az vergi ödemek için off-shore hesaplarında tuttuğu toplam fonun 2015 yılında 200 milyar dolar artış kaydettiği vurgulandı. Oxfam’ın Kıdemli Danışmanı Robbie Silverman, konuya ilişkin değerlendirmesinde, vergi kaçırmaktan farklı olarak şirketlerin yurt dışındaki iştirakleri üzerinden "vergiden sakınmasının" hali hazırda yasa dışı olarak kabul edilmediğini belirtti.

Silverman, "Vergiden sakınmak küresel çapta şirketler için standart bir uygulama haline geldi. Bu metodları uygulayanlar her yıl ABD’de yaklaşık 135 milyar dolar vergiyi ödemiyor" ifadelerini kullandı.

APPLE ÖRNEĞİ

ABD'li şirketlerin off-shore eğilimi o kadar güçlü ki, geçmişte 2015 yılında 180 milyar dolar nakit rezervi bulunan Apple, temettü ödemek için tahvil ihracıyla 6,5 milyar dolar borçlanmıştı. Ayrıca, AB Komisyonu Apple'ın 2003’te efektif olarak İrlanda'ya ödediği vergi oranının yüzde 1 olduğunu 2004’te ise yüzde 0,005’e düştüğünü tespit etmişti. Bu da 1 milyon euro karda 50 euro vergi anlamına geliyor. ABD'de kurumlar vergisi oran efektif olarak yüzde 35'in üzerinde.

MICROSOFT ÖRNEĞİ

Microsoft ise 2016'da LinkedIn'i tamamını nakit olarak hisse başına 196 dolar üzerinden 26,2 milyar dolara satın alırken kredi kullanımında yine off-shore stratejisi ön plandaydı. Microsoft, böylece off-shore fonlarını ABD'ye getirerek milyarlarca dolar vergi ödemekten kurtulmuş, gelecek yıllarda da faiz giderlerini vergilendirilebilir kazançtan düşme imkanı elde etmişti.

apple vergi microsoft