Yatırım fonları neler öngörüyor?: Doları tahtından etmek söylendiği kadar kolay değil

Yatırım fonlarına göre, doların yerini dolduracak bir para birimi yok. Altın yatırım aracı olarak kullanılıyor fakat ödeme aracı olması durumunda zincirin başında ve sonunda dolar olacak.

Yatırım fonları neler öngörüyor?: Doları tahtından etmek söylendiği kadar kolay değil

Rusya’nın dolar varlıklarının ABD tarafından dondurulması sonrası merkez bankalarında oluşan döviz cinsi varlıklarına erişim ile ilgili endişeler sonrası konu üzerinde eğilen yatırımcılar doları tahtından etmenin söylendiği kadar kolay olmadığı görüşünde.

Bloomberg'in haberine göre, konunun gündeme gelmesi Çin’in ekonomisini dolar temelli finansal sistemden kurtarma çabalarını iki katına çıkaracağı iddialarını da alevlendirdi.

Goldman Sachs ve Credit Suisse gibi bankalar doların üstünlüğüne karşı oluşan tehditleri takibe alırken, Brandywine Global ve JPMorgan gibi yatırım fonları doların yerine geçerli bir ikame bulmanın son derece zorlayıcı olduğu görüşündeler.

Bu fonlara göre dünyanın en büyük ekonomisinin büyüklüğü ve gücünün dengi hala yok, tahvilleri hala para saklamanın en güvenli yollarından biri ve dolar hala güvenli varlık arayan yatırımcıların rakipsiz adresi.

GERGİNLİKLER SÜRERSE DOLARIN DAHA DA GÜÇLENMESİ MUHTEMEL

"Oyunun şu aşamasında dolara alternatif olabilecek geçerli bir para birimi hala yok" diyen Mobius Capital Partners Kurucusu ve 40 yıllık tecrübeli bir piyasa uzmanı olan Mark Mobius, "Dolar hala çok güçlü ve gerginlikler artmaya devam ederse daha güçlenmesi muhtemel" değerlendirmesinde bulundu.

2008’deki finansal kriz sonrası yapılan dolardan vazgeçilebileceği uyarılarına rağmen Fed’in dünya finansal sistemini kurtarmada daha küresel bir rol oynaması sonrası dolar büyük oranda gücünü geri kazanmıştı. BIS verilerine göre dünya borsalarında yapılan günlük 6,6 trilyon dolarlık işlemlerin yüzde 90'ı hala dolar ile gerçekleştiriliyor.

MERKEZ BANKALARININ DÖVİZ VARLIKLARININ YÜZDE 60'I HALA DOLAR CİNSİ

IMF verilerine göre ise dolar varlıklarını istikrarlı bir şekilde azaltma çabalarına rağmen merkez bankalarının döviz rezervlerinin yüzde 60’ı hala dolar cinsinden bulunuyor. Para biriminin en yakında rakibi euro ise varlıkların yüzde 20’sini oluşturuyor.

"Yen, euro veya Avustralya Ddoları satın alabilirsiniz fakat bunlardan herhangi birinin gerçekten doların yerini doldurabileceğini düşünmüyorum" diyen JPMorgan Varlık Yönetimi Stratejisti Kerry Craig, "ABD küresel ekonomik sahnede baskın güç olarak kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Merkez Bankası ülkenin 1,5 trilyon dolarlık ekonomisini korumaya almak için hızlı davransa da önemli bankaları hedefleyen, rubleyi rekor düşük seviyelere çeken Putin’in savaş durumu için 640 milyar dolar seviyesine yükselttiği ülke varlıklarını donduran yaptırımlar nedeniyle bu çabaların etkileri sınırlı kaldı.

"Rusya Merkez Bankası dolar varlıklarını azaltarak altın gibi alternatif varlıklara yönelmiş olsa da son yaşananlar bu çabaların boşa olduğunu gösterdi" diyen Baring Investment Services Ltd. Avrupa Stratejisti Agnes Belaisch, "Dolar olmayan varlık tutmak diğer tarafların bunu bir ödeme aracı olarak kabul etmesine bağlı. Nasıl Bitcoin geniş çaplı bir ödeme aracı olarak kullanılamıyorsa altınla da ödeme yapılamaz. Ödeme zincirlerinin başında ve sonunda dolar vardır" değerlendirmesinde bulundu.

dolar altın