Yüksek kur ithal ilaç fiyatlarını da vuracak

Yüksek kur ithal ilaç fiyatlarını da vuracak
Her yıl yaklaşık 5 milyar dolarlık ilaç ithalatı yapan sağlık sektörünü, kurdaki yükseliş rekorlarının ardından ilaç bulamama endişesi sardı.

EKONOMİ - Dolar kurunun geldiği seviyenin en çok etkilediği sektörlerin başında ilaç sektörü geliyor. 

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı ve İlaç İşverenleri Sendikası Başkanı Nezih Barut, "Kurdan en çok etkilenen bir inşaat, bir de ilaç. Kur sektörü zorluyor. Biz fedakarlığa devam ederiz, ama ithal ilaçlarda bir süre sonra yokluklar başlayabilir" dedi.

PİYASADAKİ İLAÇLARIN YÜZDE 55'İ İTHAL

Barut, "İthal ilaçlarda problem olabilir. Bu kurlarla sonuna kadar dayanamaz. Devamlı zarar edilen bir şeyi sürdürmek çok zor. Ben kârların bu seviyelerde olduğu başka bir dönem hatırlamıyorum. Bazı şirketler sadece ithalat yapıyor. 5 milyar dolarlık ithalat içinde biyoteknolojik ilaçlarla, kanser ve göz ilaçları ağırlıkta. Türkiye’de piyasada satılan ilaçların halen yüzde 55’i ithal. Özellikle biyoteknoloji, göz ve kanser ilaçlarında piyasada ilaç sıkıntısı oluşması tehlikesi var" dedi.

SGK İSKONTOSU AZALTILABİLİR

Barut, cari açığın 5 milyarlık kısmının ilaç sektöründen geldiğini dile getirerek, sektörde yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat olduğuna dikkat çekti. Barut, "Şu anda ilaç fiyatlarında belirlenen kur oranı 1 euro 2.68 TL'den hesaplanıyor. Bunun üzerine SGK bir de iskonto uygulatıyor. Bu sürdürülemez. İlaç sanayi devamlı fedakarlık yapıyor. İnşaat sektörü ile birlikte zorda olan iki sektörden biri de ilaç. Sevmeyen bu işi yapamaz" dedi.

Barut, kârlılıkta bugünden daha kötü bir döneme tanık olmadığını vurgulayarak, "Biz bu işi sevdiğimiz için yapıyoruz. Üçüncü nesil sanayiciyiz, ülkemize karşı sorumluluğumuzu cesaretle yerine getiriyoruz. Ancak ilacı ithal edenler zarar etmeye ne kadar dayanabilir. Bu yapı sürdürülemez" ifadelerini kullandı.

Barut, kurun geldiği bu seviyenin şirketlerin kârını erittiğini, Abdi İbrahim’in global ligdeki pozisyonunu da ilk 100’ün gerisine düşürdüğünü anlattı. Barut, ilaçta yokluklar başlarsa enflasyonu etkileyeceği için ilaç fiyatlarını artırma değil, ama SGK’nın iskonto oranında bir düşüş yoluna gidilebileceğini belirtti.

Öne Çıkanlar