Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir, 'Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizden kurtulması için üç yol olduğunu ifade ederek bunlar, 'Ya faiz ya IMF ya da yüksek kur!' olarak sıraladı.
Şener, 'Ekonomiyi toparlayacaklarına inancım yok. Sürekli nutuk attılar. Şimdi yüksek kur faydalı demiyorlar, düşürmeye çalışıyorlar. 'Cari açığı kapadık' diyorlar ama yine artıyor' dedi.
İktidara yakın yazarlar arasında gösterilen Küçük, 'Hükümetin de yüksek kurun oluşmasında hataları oldu. Yeni ekonomi modeli 2019 yerel seçimlerinden sonra uygulanabilirdi' dedi.
‘Düşük faiz, yüksek kur’ ekonomi modelini değerlendiren ekonomistler yanlış dönemde uygulandığı görüşünde.
Tayyar, piyasada mal ve hizmet fiyatlaması yapılamadığını belirterek, “Sosyal gerginlik derinleşiyor. Aman dikkat” dedi.
Yüksek kurun inşaat maliyetlerini etkilemesi sonucu yüzde 50'ye yakın maliyet artışı yaşandı.
Döviz kurlarında yaşanan ani yükselişin ardından, ham maddesinin önemli bir kısmı ithal olan gübre ve zirai ilaç şirketleri bayilere fiyat veremiyor, satışları geçici olarak durdu.
Korkmaz, 'Yasa çıkararak sözleşmelerde dövizi kaldıran iktidar neden kamu-özel iş birliği ihalelerini dolarla yapıyor? Kur artışı en fazla kamu-özel iş birliği müteahhitlerine yarıyor' dedi.
Ekonomist İbrahim Kahveci, katıldığı bir televizyon programında hükümetin döviz kurunu kasıtlı olarak yükselttiğini ileri sürdü.
Son iki haftada dolar/TL hızla yükselirken yabancılar 3,6 milyar dolarlık sıcak para çıkışına imza attı. Yerliler ise yüksek kuru kâr için kullanıp 3,4 milyar dolar bozdurdu.
Son dönemdeki parasal sıkılaşma politikalarının amacını realize edemediğini belirten Özdebir, ekonominin aynı anda hem yüksek faizin hem de yüksek kurun kıskacında kaldığını anlattı.
Aran, 'Yüksek kurun bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Kur düşsün istenmiyor. O nedenle kur artışının, enflasyon etkisi hariç üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum' dedi.
Özdebir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da olduğu toplantıda Merkez Bankası'ndaki ani değişimin sanayici üzerindeki şok etkisini tek tek anlatıp güven ortamı istedi.
Merkez Bankası yüksek kur, yüksek faiz, yüksek enflasyon, eksi rezerv ve eksi güven kıskacına yakalandı. Üstelik TCMB'nin yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu, faiz artırsa koltuğundan olacak.
Her yıl yaklaşık 5 milyar dolarlık ilaç ithalatı yapan sağlık sektörünü, kurdaki yükseliş rekorlarının ardından ilaç bulamama endişesi sardı.
Merkez Bankası'nın TL uzlaşmalı vadeli döviz ihalelerinde oluşan ortalama kurla, vade tarihindeki TCMB kuru arasındaki fark bankalara 4 milyon TL zarar ettirdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.