Yurt dışından 5 kilogram altın getirene yeni kolaylıklar sağlandı
3 Mart'ta yapılan bir düzenlemeyle yurt dışından 5 kilogram işlenmemiş altın getirmek kolaylaştırılmıştı, yeni kararlarla gümrük beyanı için de düzenleme yapıldı.
Ticaret Bakanlığı, gümrüklerde ticaretin kolaylaştırılması, işlemlerin daha hızlı ve elektronik ortamda yürütülebilmesi gerekçesiyle bazı değişikliklere gitti. Bakanlığın, "Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, ticareti kolaylaştırarak hızlandırmak, işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini temin etmek için bazı değişiklikler hayata geçiriliyor.
Daha önce 3 Mart tarihinde, Türkiye vatandaşı olmayan yolcuların bir yılda en fazla 5 kilogram kendilerine ait olan standart işlenmemiş altını yurda getirmelerine imkan sağlayan karar Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Düzenlemeye göre en fazla 5 kilogram ağırlığında işlenmemiş altın yolcu beraberinde Türkiye'ye sokulabilecek.
Bugün bu kararla ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi.
AB’den gelen eşyanın menşe tespitinde gümrüklerde yaşanan karışıklıktan doğan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla yükümlülere altı aylık süre tanınarak geçerli menşe belgesi getirilmesi imkanı sağlandı.
Yolcu beraberinde yurda getirilmesi mümkün hale gelen en fazla 5 kilogramlık işlenmemiş altının gümrük idaresine beyan edilme usulünde düzenleme yapıldı. 3 Mart’ta Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da yapılan değişiklikle, en fazla 5 kilogram ağırlığında standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirilmesi mümkün kılınmıştı.
Bu çerçevede, Gümrük Yönetmeliği’nde söz konusu altının ne şekilde gümrük idaresine beyan edileceği yönünde düzenleme yapıldı. Eşyanın tahlil işlemlerinin gümrük laboratuvarı dışındaki akredite laboratuvarlarda yaptırılması halinde bu laboratuvarlar tarafından düzenlenmiş tahlil raporlarına da beyanname tescil tarihinden itibaren bir yıl süreyle itibar edileceği ve eşyanın yeniden laboratuvar tahliline gönderilmeyeceği yönünde düzenleme yapılarak bu eşyaların laboratuvar tahliline tabi tutulmalarından kaynaklanan zaman kaybı ve maliyetlerinin önüne geçildi.
Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi firmaların depolama ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla işlettikleri antrepolarda, farklı beyannameler kapsamı eşyanın izin prosedürüne bağlı kalmaksızın istiflenmesiyle depolanabilmesinin önü açıldı.